Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Parçalı Bulutlu
26°C
Manisa
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Ferdi Zeyrek: Mimar Sinan’ın yolundan geliyor!

Mimarlar Odası Başkanlığı döneminde Şehzadeler Belediyesi’yle ortak çalışmayla Mimar Sinan’ın büstünü yaptıran, CHP Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mimar Ferdi Zeyrek ile Mimar Sinan’ın Ege Bölgesi’ndeki tek eseri Muradiye Camii’nde buluştuk. Zeyrek’in Manisa vizyonunu konuştuk..

TIKLA İZLE

Röportaj: Berna Memiş

Öncelikle yoğun seçim programınız arasında bize vakit ayırdığınız için teşekkürler..

Evet. Seçim maratonu çok hızlı gidiyor. Burada sizinle bu röportajı gerçekleştirdikten sonra ilçe programlarımız için yine yola koyulacağız. Bizim için de ufak bir mola olmuş oldu. Muradiye Camii, Mimar Sinan’ın Ege Bölgesi’ndeki tek eseri. Bu açıdan biz mimarlar açısından büyük önem taşıyor.

Muradiye Camii önündeki Mimar Sinan büstü de sizin tarafınızdan yaptırılmıştı..

-Manisa Mimarlar Odası Başkanı iken Şehzadeler Belediye’mizle birlikte Mimar Sinan’ın büstünü yaptırdık. Mimar Sinan’ın bu şaheserinin ona ait olduğu bilinsin ve anısı hayat bulsun istedik. O günden beri mimar arkadaşlarımızla birlikte, Mimar Sinan’ın ölüm yıldönümü olan her 9 Nisan’da burada kendisini anıyoruz.

-9 Nisan yaklaşıyor. Üstelik bu yıl seçimlerden hemen sonraki haftaya denk geliyor..

Bu seneki anma törenine bu sefer Manisa’nın yeni Büyükşehir Belediye Başkanı olarak katılmak istiyorum. Yeni Manisa vizyonumuza da Mimar Sinan’ı anarak başlamış olacağız. Böyle bir başlangıç bizler için, Manisalılar için kültürümüzü, tarihimizi geleceğe taşıyabilmek adına çok değerli bir anlam ifade edecek..

Mimar Sinan’a ve tarihi değerlere karşı büyük bir ilginiz var..

Elbettte. Koca Sinan, 1548`de tamamladığı Şehzade Camii`ni “çıraklık eseri”, 1557`de tamamladığı Süleymaniye`yi “kalfalık eseri”, 1575`te ibadete açılan Selimiye`yi ise “ustalık eseri” olarak nitelendirdi. Seçildiğim takdirde, Mimar Sinan’ın baş yapıtlarını çıraklık dönemininde yapmaya başlaması gibi, bizler de ilk günden itibaren Manisa için oluşturduğumuz vizyon projelerimizi derhal gerçekleştirmeye başlayacağız.

Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne aday bir mimar olarak Mimar Sinan’ın eserlerinden feyz alıyor musunuz?

Onun eserlerini yaşatmak, onun eserlerini paylaşmak, ondan bir tane feyiz almak, geçmişimizi geleceğe yansıtabilmek açısından son derece önemli. Manisa’mızda bu şekilde çok büyük kültür değerleri var.

Her alanda Manisa’nın ihtiyaçları üzerine hazırlanmış pekçok yenilikçi projeniz var. Kültür ve tarih turizmiyle ilgili projeleriniz dikkat çekiyor..

Manisa’mızda bu şekilde çok büyük kültür değerleri var. Çok önemli eserler var. Mitoloji var tarih var doğa var sağlık var. Ama ne yazık bu değerlerimizden bir türlü gerçek anlamda faydalanılamadı. Bu kadar tarihin içinde yoğrulmuş Manisa’m turizmden hiçbir katkısını alamıyor. Çarşıda dolaşan bir tek turist bile görmüyoruz. Artık 1 Nisan’dan itibaren esnafımızın da yüzünü güldürecek olan turizme, Manisalılar bizimle birlikte ulaşmış olacak.

Nedir mesela bu projeler biraz değinelim isterseniz?

Biz kültür, tarih, doğa ve sağlık turizmini canlandıracağız. Manisa’nın Salihli (Sardes) Yunt Dağı (Aigia), Akhisar (Thyeteria), Kula Evleri, Niobe, Kybele, Yoğurtçu Kalesi gibi onlarca tarihi değerini cazibe merkezine dönüștürerek Manisa’nın turizm potansiyelini gün yüzüne çıkaracağız. İncil’de adı geçen yedi kiliseden üçünün Salihli, Alașehir ve Akhisar ilçelerimizde yer almasının benzersiz avantajını kullanarak bu bölgelerin kültür, tarih ve inanç turizmi için öncelikli destinasyonlara dönüșmesini sağlayacağız.

Manisa bir tarım kenti. Tarım ve hayvancılıkla ilgili projerlerinize baktığımda aslında Avrupa’nın en gelişmiş kentlerinde uzun zamandır uygulanan bazı yenilikçi sistemleri Manisa’ya getirmeyi hedeflediğinizi farkettim..

Tarım ve hayvancılıkta uygulanan yeni ve doğru metodlarla hem üreticimizi kalkındırmak hem de yükünü hafifletmek istiyoruz. Bu alanda çok sayıda yenilikçi hizmetlerimiz olacak.

Seçim dolayısıyla çoğu zaman vatandaşın fikirleri de bizlere ulaşıyor. Köylünün kendi enerjisini üretecek olmasıyla ilgili projenizi, çiftçilerden duyduğumu itiraf etmeliyim.. Bu projeniz bir hayli heyecan yaratmış..

Köylüler için düzenli sulama çok önemli. Hem maliyetleri ortadan kaldırmak hem de daha çevreci uygulamaları desteklemek amacıyla sulama kooperatiflerine Güneș Enerjisi Sistemi kuracağız.

Benim yine ilgimi çeken diğer bir projeniz ise bisiklet projeniz. Manisa’da gerçekten olması gereken bir çalışma…

Tüm ilçelerimizde inșa edeceğimiz bisiklet yolları ile beraber vatandaşlarımızın çok düşük ücret karșılığında bisiklet kiralayabilecekleri “Bizim Bisiklet” istasyonları kuracağız. Bisikletin kent genelinde yaygınlaşmasını ve trafiğin azalmasını sağlayacağız.

Bir de buz pisti yapacağınızı söylüyorsunuz. Belki ana projeleriniz kadar konuşulmamıştır ama herkesin yıllardır Manisa’da olmasını istediği birşey..

Buz pisti de evet o da çok ilgi gördü gerçekten. Hem ailelerden hem gençlerden.. Manisa’ya örnek bir buz pateni pisti inșa ederek gençlerimizi spora ve harekete teșvik edecek yepyeni bir alan tasarlayacağız. Yapacağımız buz pisti, Manisa’yı gururlandıracak milli sporcularımızı yetiştirecek..

Bu yoğun programınız içinde bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Adil bir seçim olsun. İyi olan kazansın.. Size de başarılar dilerim.

Çok teşekkür ederim. Sizlere de iyi çalışmalar diliyorum..

CHP Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mimar Ferdi Zeyrek’in projelerinden ilgimi çekenler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.