Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4221
EURO
34,7550
ALTIN
2.431,54
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
26°C
Manisa
26°C
Hafif Yağmurlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
20°C

Manisa arıcılığına değer katacak proje

Manisa arıcılığına değer katacak proje

Manisa Büyükşehir Belediyesi ile S.S. Manisa Bal Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde Salihli ilçesinde hayata geçirilen “Manisalı Arıcılar Ana Arılarını ve Arı Sütünü Üretiyor Projesi” kapsamında 40 kursiyerin katılımı ile ana arı ve arı sütü üretimi eğitimleri başladı.
S.S. Manisa Bal Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Arıcılık Danışmanı Hüseyin Balkaya eğitiminde Salihli’ye bağlı Adala Mahallesi’nde başlayan proje kapsamında Türkiye’nin ihtiyacı olan yıllık 4 milyon ana arı üretiminin bir kısmının karşılanması hedefleniyor.
Manisa Bal Kooperatifi Arıcılık Danışmanı Hüseyin Balkaya, proje kapsamında 20 kişiye ana arı üretimi konusunda eğitim vereceklerini belirterek “Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Manisa Bal Kooperatifi olarak Manisa ilimizde ’Manisalı Arıcılar Ana Arılarını ve Arı Sütlerini Yetiştiriyor’ adlı bir proje başlattık. Bu proje çerçevesinde 20 kişiye ana arı üretimi konusunda 20 kişiye de arı sütü üretimi konusunda uygulamalı eğitimle yetiştirmeyi planlıyoruz. Burada bu sahada 20 kişiye ana arı üretimi konusunda sahada uygulamalı eğitim vermeye başladık. Şuanda kursiyerlerimiz ana arı üretim kovanlarında döllenmemiş ana arıların kontrolünü gerçekleştiriyor” dedi.

“Ana arıya ihtiyaç var”
Ana arı konusunda kursiyerleri yetiştirmek onları ana arı konusunda kalifiye bir eleman haline getirmek istediklerini belirten Balkaya “Ülkemizde ana arıya çok büyük bir ihtiyaç var. Büyük bir talep var. Türkiye kovan varlığı açısından 8 milyon arı kovanıyla Çin’den sonra dünya da 2. sırada. Her yıl 4 milyon ana arıya ihtiyaç var. Çünkü her 2 yılda bir ana arıların genç vasıflı kaliteli ana arılarla yenilenmesi gerekiyor. Bu anlamda da büyük bir ana arıya ihtiyaç var. Bir çok üretici de ana arı tedarik edemiyor temin edemiyor. Manisa ilimizde de böyle bir açık var ana arıya ihtiyaç var. Türkiye’nin genelinde de bir ihtiyaç var. Bu üreticilerle kısmen de olsa bu açığı kapatmaya çalışacağız. Bu bir pilot örnek bir proje. Biz bunu şuan Salihli’de hayata geçirdik. Talep gelmesi halinde Manisa Büyükşehir Belediyemize talep gelmesi halinde. İlerleyen yıllarda Manisa’nın diğer ilçelerine de bu projeyi uygulamayı düşünüyoruz” diye konuştu.
Köprübaşı ilçesinde bir tarım işletmesinde Genel Müdür olarak görev yapan Burçin Gülen, “Bir tarım işletmesinin genel müdürlüğünü yapıyorum. Bahçemizde meyvecilik adına ceviz, badem ve kiraz üretiyoruz. Badem ve kiraz üretiminin önemli bir paydaşı olarak ta arıcılık faaliyetlerini sürdürüyoruz. Bizim için arıcılık meyvelerimizin tozlanması adına da önemli. Ama aynı zamanda kendi adına da çok güzel ve keyifli bir uğraş. Bu süreçte arıcılıkla ilgili uğraşırken de görüyoruz ki her arı işletmesinin aynı zamanda profesyonel anlamda bu işi yürütebilmek için ana arıda üretmesi gerekiyor. Bununla ilgili bir sürece ihtiyacımız vardı. Bizde bu eğitim faaliyetlerini fırsat bilip buraya geldik ki ihtiyacımız olan ana arıları hem kendimiz üretelim ihtiyaç fazlasını da satarak işletmemize bir gelir kaynağı yaratalım istedik” ifadelerini kullandı.

“Hayalim çiftlik kurmak”
Kursa katılma kararı ile ilgili olarak konuşan kursiyerlerden Serap Külekçi ise “Her kadının mutlaka bir şeyler üretmesi gerektiği düşüncesindeyim, O yüzden bu kursa katılma kararı aldık. Umarım kursu bitirdikten sonra bende en az 2 bin ana arı üretecek bir çiftlik kurarım. Kendi kendime, hem ülkeye hem ekonomiye hem aile bütçesine katkıda bulunmak istiyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.