Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3264
EURO
35,0746
ALTIN
2.300,17
BIST
8.994,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Açık
26°C
Manisa
26°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Adana’da dondu, Ödemişli üretici patatese yöneldi

Adana’da dondu, Ödemişli üretici patatese yöneldi

Yaklaşık 70 bin dekar alanda patates tarımı yapılan Ödemiş ilçesinde, kış patatesi hasadı tamamlandı. Bahar sezonu ekimi için üreticiler hava şartlarının iyileşmesini beklerken, aynı zamanda tohum bulmaya çalışıyor.
Bereketli Küçükmenderes Ovası’nda kış hasadı bitmek üzere olan patates tarlalarında hareketli günler yaşanıyor. Hava şartlarına bağlı olarak yeni ürünü tarlaya ekmek için üreticiler fırsat kolluyor.
Aynı zamanda patates üretimi de yapan Ziraat Mühendisi Özkan Akgün, Adana’da don vurgunu sebebiyle Ödemişli üreticilerin patatese yöneldiğini söyledi. Akgün, “Adana’dan gelen haberler üreticiyi ekim için tetikliyor. Şu an tohum bulmakta zorlanıyoruz” dedi. Bir sezonda 3 ürün elde edilen ilçede ağırlıklı olarak patates üretiminin yapıldığını aktaran Akgün, “Çiftçi bildiği üretimi yapar. Alternatif ürünlere yönelmek risklidir. Pazar bulmanız gerekir. Bu açıdan patates Ödemiş’te tercih edilen bir ürün çeşididir. Zarar da etse kar da etse patatesten vazgeçmez. Çünkü bunu bilir bunu eker. Adana’daki don olaylarının etkisi ile bu yıl patates üretiminde artış gözlemliyoruz. Adana’da ekim zamanı Arılık ayıdır. Dolayısı ile hasatta Nisan ayında başlar. Ödemiş’te bahar patatesinin hasadı Mayıs ayındadır. Dolayısı ile şimdi Adana ve Ödemiş piyasaya aynı zamanda patates sürecek.” diye konuştu.

Çuvaldaki kg fiyatı ortalama 2 TL
Patatesi üretim maliyetinde kar ve zarar hesabını verim düzeyine göre yaptıklarını belirten Ziraat Mühendisi Özkan Akgün, şöyle devam etti: “Kış patatesinin şu an tarladaki çuvallı fiyatı 2 TL civarında. Üretim maliyeti şu anki değerlere göre 1 kilogramda 1 TL’dir. Fakat bu günlerde tarlada patates neredeyse kalmadı. 1 dekarda 3 bin 500 kilonun üstüne çıkabilirsek kar ederiz. Bu da tohum, tarla ve hava şartlarına bağlıdır”
İhracat kısıtlaması ile ilgili gelişmeleri de yakından takip ettiklerini kaydeden Akgün, “Türkiye’deki patates üretiminin yüzde 90’ı yemeklik, yüzde 10’u da sanayiye yöneliktir. Yani cips ve kızartmalıktır. İhracat kısıtlanırsa, yemeklik üretim sıkıntıya düşer” dedi.

Devletin piyasaya müdahale etmesi gerekir
Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş de konuyla ilgili oyarak şunları söyledi: “Bu yaz patates üreticisinin Ödemiş’te kazanması gerekiyor. Çünkü patates ekiminden itibaren çok maliyetli bir ürün. Örneğin mısır tohumunun dekar maliyeti 100 tl iken, patatesin ekiminde sadece tohum maliyeti 1500 TL’yi bulabiliyor. Kış aylarında fiyatın kötü olması nedeniyle yaz patatesine üretici borçlu giriyor. Bu borç yükünden kurtulması için bu sene büyük önem teşkil ediyor. Adana’da görülen afet mutlaka patateste verim düşüklüğüne neden olacaktır. Ancak onların hasadıyla bizim hasat zamanı da çakışacak. Eğer devlet piyasaya müdahale etmezse ki köylünün yaşaması için etmemesi gerekir, küçük üretici köylü bundan olumsuz etkilenecektir. Yaz patatesinin herkesi mutlu etmesini diliyorum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.