Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5126
EURO
34,7806
ALTIN
2.424,34
BIST
9.736,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
24°C
Manisa
24°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C

Afyonkarahisar’da manda sütlü dondurması tescillendi

Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından üretilen manda sütlü dondurmalar için marka tescili yapıldı. AKÜDO markasıyla piyasaya manda sütlü dondurma sunan AKÜ Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi, günlük üretim hacmini artırmayı hedefliyor.
AKÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Kılıç’ın öncülüğünde öğrencilerin de katkılarıyla manda sütünden katkısız dondurma üretiliyor. Hiçbir katkı maddesi ve aroma kullanılmadan üretilen dondurmalarda gerçek meyveler kullanılıyor.
Faydaları saymakla bitmeyen manda sütü ile yapılan dondurmalar, rengini ve tadını meyvelerden alıyor. Üretim aşamalarını öğrencileri ile birlikte gerçekleştiren Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kılıç, talebin yoğun olduğunu ve markalaşan dondurmanın üretim hacminin de artacağını söyledi.
Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kılıç, manda sütlü dondurmanın markalaşma sürecini şöyle anlattı:
“Ürettiğimiz dondurma manda sütünden üretiliyor. Yaklaşık 2019 yılında başladık. Günlük üretim kapasitemiz şuan 50 kilogram. Bundan sonraki süreçte yeni dönemde şuan sadece kampüs içinde satışımız var ama şehir merkezinde de bir satış bürosu açmayı düşünüyoruz ve üretimimizi de artırmayı düşünüyoruz 150 kilogram barem civarında. Üretimimizde Afyonumuzun en önemli kaynaklarından biri ‘beyaz altın’ olarak nitelendirdiğimiz manda sütünü kullanıyoruz. Gerek besleyici özelliği gerekse de içerisindeki besin özellikleri oldukça zengin olduğu için yani katılan her ürüne farklı bir lezzet farklı bir zenginlik katıyor. Manda sütünün dondurma olarak değerlendirilmesi hususunda bu şekilde bir üretim yoluna girdik.
Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen AKÜDO dondurmalarını ‘Afyon tipi dondurma’ olarak nitelendiren Kılıç, şöyle devam etti:
“İçerisinde herhangi bir katkı bulunmuyor. Ana bileşenlerimiz zaten manda sütümüz, orijinal yerli salebimiz, şeker ve süt tozu kullanıyoruz. Diğer renklendirici ve aroma ilave etmiyoruz. Meyveli üretimlerde meyvenin kendisini ilave ediyoruz. İşte kuru incirli dondurma üretimimizde kuru inciri, muzlu dondurma üretimimizde muzun kendisini ilave ederek üretimimizi yapmaya çalışıyoruz. Geleneksel yöntemlerle Afyon tipi dondurma dediğimiz manda sütlü dondurmanın üretimini yapmaya çalışıyoruz.”
Kılıç, Afyonkarahisar’ın gastronomi kenti olması sebebiyle manda sütlü dondurmanın da katma değer sağlayan bir üretim olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
“Burada ayrıca Afyonumuz bilindiği üzere gıda ve gastronomi şehri. Birçok et üretim ve işleme tesislerimiz var. Yumurta noktasında ülkemizin büyük bir ihtiyacını karşılıyor. Yaklaşık yüzde 30 -40’lık bir üretim söz konusu. Gerek şekerleme noktasında gerekse de diğer manda sütünden üretilen kaymak noktasında Afyon, ülkemizin lokomotifi konumunda. Öğrencilerimizin sadece teorik uygulaması dışında pratik noktada da küçük bir işletmede neler üretiliyor, neler yapılıyor konusunda tecrübe kazanmasını sağlıyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.