Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
17°C
Manisa
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Antik kenti ayağa kaldırmak için iğneyle kuyu kazıyorlar

Antik kenti ayağa kaldırmak için iğneyle kuyu kazıyorlar

Aydın Sultanhisar ilçesi yakınlarında bulunan 2500 yıllık antik kentte kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Antrik kentte çalışan mermerciler yaklaşık 2600 yıllık antik kentteki mermer sütunların ayağa kaldırmak veya aynısını yapabilmek için adeta iğne ile kuyu kazıyorlar.
Aydın’a yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan Sultanhisar ilçesinin kuzeyinde bulunan Nysa Antik Kenti’nde kazılar yaklaşık 20 yıldır devam ediyor. Antik kentin altın çağlarında yaklaşık 40 bin kişinin yaşadığı düşünülen şehirdeki 12 bin kişilik antik tiyatro ve çevresinde devam eden kazı restorasyon çalışmalarında görev alan mermerciler adeta hünerlerini sergiliyor.
Gelişen teknolojiye rağmen 26 asır önce mermerlere yansıtılan bugün aynısını yapmanın kolay olmadığını belirten zanaatkarlardan İsmet İpor ve Mehmet Liman, “Zamanında bu taşlar birbirine kurşun dökülerek bağlanmış. O zamanın teknolojisini bilmediğimiz için bu kadar devasa eserler nasıl yapılıp dikilmiş insanın mantığı almıyor. Çok uğraş vermişler” diye konuşturlar.
“Parası için değil sevdiğimiz için yapıyoruz”
Yaptıkları işi iğne ile kuyu kazmaya benzeten ve kesinlikle sanat ruhu olmayan kişinin bu işi yapamayacağını belirten İsmet İpor, “Bu iş parası için yapılacak bir iş değildir. Tarihe ve sanata ilgi ve alakası olmayan içinde sanat ruhu taşımayan kimsenin bu işi yapması mümkün değildir. Çok küçük bir eserin birebir benzerini yapım işi bile 10 gün sürebiliyor. Ancak 10 sonunda aldığımız keyfe de diyecek yok. Burada Roma dönemine ait eserleri yeniden ayağa kaldırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.