Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5870
EURO
34,7196
ALTIN
2.498,90
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
16°C
Manisa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Binasını güçlendirmek isteyenlere önemli tavsiye

Binasını güçlendirmek isteyenlere önemli tavsiye

İzmir depreminin ardından, bina güçlendirme konusu gündeme gelirken, bina güçlendirme konusunda uzman olan İnşaat Mühendisi Vecih Horoz, 1999 yılından önce yapılan tüm binaların sıkıntılı olduğunu ifade ederek, yalnızca depremde çatlayan kolonları güçlendirmenin ev sahibi yatağına rahat yatırıp, kabus görmesini engellemekten başka bir işe yaramayacağını söyledi.
İzmir’de yaşanan 115 kişinin hayatını kaybettiği 6.6’lık depremde birçok binada hasar oluşmasının ardından, bina sahiplerine hasarın boyutuna göre binada güçlendirme yapabilecekleri ifade edilirken, bina güçlendirme konusunda uzman olan İnşaat Mühendisi Vecih Horoz, önce binanın riskinin belirlemesi gerektiğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı kuruluşlar tarafından yapılacak inceleme sonrası binanın riskinin belirlendiğini söyleyen Horoz, “Binadan beton numunesi alınıp bu şekilde binanın ne durumda olduğu tespit ediliyor. Ya bu binanın yıkılması gerekiyor ya da güçlendirerek kullanılabilir deniyor. Bu tespit yapıldıktan sonra güçlendirmeye karar verilirse projelendirip güçlendirme işi başlıyor. Bina güçlendirme işinde çeşitli yöntemler kullanılıyor. Ya kolonlar donatıyla çevriliyor ya da karbon lifleriyle güçlendirilebiliyor. Binanın her tarafını güçlendirmek mümkün” dedi.

“O çatlak kolonları kapatmakla sadece içimizi rahatlatırız”
1999 yılından önce yapılan tüm binaların sıkıntılı olduğunu dile getiren Vecih Horoz, “Deprem sonrası binaları dolaştığınız zaman bazı binalarda ufak tefek çatlaklar olabiliyor. Bunlar bile üzeri kapatılacak şeyler değil. 1-2 kolonda sıkıntı var diğerlerinde yok ise sadece bu kolonları güçlendirmek olmaz. O çatlak kolonları kapatmakla sadece içimizi rahatlatırız. Sadece bu çatlak kolonlar güçlendirilirse, ev sahibi yatağına rahat yatabilir, kabus görmeyebilir ama bu bir çözüm değil. Çözüm binanın komple riskini belirlemekle olur. Vatandaşların binanın riskini belirleme durumu yok. Belediyelerin bu konuda vatandaşlara yardımcı olması gerekir” diye konuştu.

Kolon hacimleri 2 katına ulaşabiliyor
Yapılan inceleme sonunda binalarını depreme dayanıklı hale getirmek için bina güçlendirmesine karar verilirse, farklı teknikler uygulanarak bina güçlendirilebiliyor. Bina güçlendirme işlemleri binanın büyüklüğüne göre değişiklik gösterirken, bu işlem binayı baştan inşa eder gibi gerçekleştiriliyor. Binanın risk durumuna ve büyüklüğüne göre mevcut kolonların çevresine yapılan donatı ile kolon hacimleri 2 katına ulaşabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.