Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5940
EURO
34,8052
ALTIN
2.497,31
BIST
9.438,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
16°C
Manisa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
25°C

E-alışveriş sitelerinde yapılan iadelere dikkat

İnternet üzerinden alışveriş yapan tüketiciler için karşılaşılan en büyük sorun, iade işlemlerinde muhatap bulamama veya platformların sorumluluk almaması oluyor.
Bu sorun ile ilgili olarak tüketicileri bilgilendiren Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu, “Ödenen para hemen satıcıya aktarılıyorsa iade konusunda sorumluluk hem e-alışveriş platformu hem de satıcıda olur. Eğer para ürün teslim edildikten sonra aktarılıyorsa sorumluluk satıcıya aittir. Bu durumda tüketiciler haklarını ararken satış platformuyla da iletişime geçmek isterlerse söz konusu düzenlemeye dikkat etmeleri gerekecek. Eğer ödedikleri para hemen satıcıya aktarılıyorsa güvenilir platformları tercih etmeleri iyi olur” dedi.
İnternet üzerinden yapılan alışverişler her ne kadar kolaylık sağlasa da bazı sorunlara neden oluyor. Tüketiciler, zaman zaman satın aldıkları ürünü değiştirmek veya iade etmek istediklerinde alışveriş platformu ve satıcılarla problem yaşıyor. Bir ürünü, 14 günlük cayma hakkı içerisinde değiştirmek isteyen tüketici, satıcıyla iletişime geçtiğinde ürünün farklı sebeplerden dolayı değiştirilemeyeceği yanıtıyla karşılaşabiliyor. Bu durumda ürünü satın aldığı e-alışveriş platformundan destek almak isteyen tüketiciler, platformlardan da olumsuz yanıtlar alabiliyor.

Yargıtay’ın örnek kararı
Konuyla ilgili örnek bir karar olduğundan söz eden Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu, “Yargıtay 15 Kasım 2021’de bir alışveriş sitesi hakkında verdiği kararında internetten yapılan bir alışverişte aracı platformun satılandaki ayıptan sorumlu olmayacağına karar vermişti. Davada, bir pastaneden sipariş edilen ürün paket içinde sigara izmariti ile yani ayıplı şekilde teslim edilmişti. Yargıtay; aracı hizmet sağlayıcının hizmet sunduğu elektronik ortam üzerinden sunulan mal veya hizmetle ilgili hukuka aykırı faaliyetin bulunup bulunmadığını araştırmakla yükümlü olmadığını belirtmişti” dedi.
24 Mart 2022’de ise Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 48. maddesine yeni bir fıkra eklendiğini aktaran Doç. Dr. Cumalıoğlu, “Oldukça karışık ifade edilse de özetle, aracı hizmet sağlayıcılarının ödenen parayı, mal veya hizmet tüketiciye teslim veya ifa edilmeden satıcıya aktarmaları halinde teslim ve cayma hakkından satıcıyla birlikte sorumlu olacakları kabul edildi; fakat ödenen para satıcıya hemen aktarılmıyor, ürün teslim edildikten sonra aktarılıyorsa alışveriş platformu sorumlu olmayacak, sadece satıcı sorumluluk sahibi olacak. Bu durumda tüketiciler haklarını ararken satış platformuyla da iletişime geçmek isterlerse söz konusu düzenlemeye dikkat etmeleri gerekecek. Eğer ödedikleri para hemen satıcıya aktarılıyorsa güvenilir platformları tercih etmeleri iyi olur” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.