Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
22°C
Manisa
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Çok Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C

Enginar sadece sağlık değil aynı zamanda çevre dostu çıktı

Aydın’ın adını daha çok buluşları ve ilginç icat ve çalışmaları ile gündeme taşıyan HBX AR-GE (BAP) bu defa Efeler Diyarı’nın meşhur enginarının atıkları ile değerlendirilemeyen hayvansal iç yağlarını birleştirip ürettiği çok düşük karbonlu çevre dostu pelet yakıt üretti. Çalışmasına patent de alan Karya Farma HBX AR-GE(BAP) Projeleri Koordinatörü Hakan Başlık, özellikle seraların ısıtmasında kullanılan bu yakıtın aromatik bir kokuya sahip olduğunu belirtti.
HBX AR-GE (BAP)Bilimsel Araştırmalar Merkezi Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) bünyesinde bulunan Teknokent içinde geliştirdiği spesifik buluşlarına bir yenisini daha ekledi. Türkiye’nin en fazla enginar üretimi yapılan illerinin başında gelen Aydın’da enginar atıklarının artık atık değil değerli bir yakıt olarak kullanılacağı belirtildi.
Başta sağlık olmak üzere tarım, hayvancılık ve çevre konularında birçok patentli spesifik buluşlara imza atan ve çok sayıda da patente sahip Karya Farma HBX AR-GE (BAP) Projeleri Koordinatörü Hakan Başlık, “Ülkemizde tarımsal atıkların değerlendirilmesi projesine bölgemizin en önemli bitkilerinden enginar atıklarından başladık. Enginar bitkisinin baş kısmı alındıktan sonra geri kalan gövde kısmını maalesef atık olarak kalmakta toprağın PH değerini bozduğu iddia edildiği için sürülerek gübre olarak kullanılmadığını fark ettik. Bünyesinde bulunan alkol oranı, bizi bu buluşa sevk etti. Yaptığımız araştırmalar neticesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların içyağı tabir ettiğimiz kısmının da maalesef değerlendirilmediği çöpe gittiğini gördük. Uzun soluklu AR-GE çalışmalarımız neticesinde gerek enginarın atık olan bölgeleri ve hayvansal içyağları diğer orman atıkları, market, pazaryeri, tarla atıkları ile bir araya getirerek özellikle seracılık için kullanılmak üzere hoş kokulu aromatik bir yeşil yakıt üretmeyi başardık. Ve bu çalışmamızı da patent alarak resmiyet kazandırdık” diyerek Aydın’a has yeni bir ürün daha geliştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.