Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5559
EURO
34,8781
ALTIN
2.429,59
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
25°C
Manisa
25°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C

“Gençler hayvan bakmak istemeyince sektörde tehlike çanları çalmaya başladı”

“Gençler hayvan bakmak istemeyince sektörde tehlike çanları çalmaya başladı”

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Başkanı Kamil Özcan, ülke hayvancılığının ve üretimin önündeki en büyük engelin üreticinin yaşlanması olduğunu söyledi. Yetkililerin bir an önce bu soruna el atmasını isteyen Özcan, “Maalesef ülkemizde hayvancılık yapanları yaş ortalaması 58-60’a yükseldi. Soruna çözüm bulunmaz ise 5-10 yıl sonra hayvan bakacak kimse kalmayacak” dedi.
Türkiye’de büyükbaş hayvancılık işletmelerinin en yoğun olduğu illerin başında gelen Aydın’da düzenlenen bir programda konuşan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, insanoğlunun yaşayabilmesi ve ülkelerin ayakta kalabilmesi için üretimin, özellikle gıda üretiminin şart olduğunu belirterek genç neslin tarım ve hayvancılıktan hızla uzaklaştığını belirtti. Sektördeki en önemli sıkıntının çalışacak kişi olmaması nedeniyle işletmelerin kapanması olduğunu kaydeden TDSYMB Başkanı Kamil Özcan, gelişmiş ülkelerde hayvancılık işletmesi sahibi olup üretmek bir ayrıcalık olurken, bugün Türkiye’de gençlerin babadan kalma hayvancılık işletmesini devralmak istemediğini söyledi. Bunun sebebinin sektördeki sıkıntılar ve kazancın azalması olduğunu kaydeden Özcan, bir an önce soruna el atılması gerektiğini kaydetti.

“Üretimin önündeki en büyük engel yetiştirici ve üretici yaşlanıyor”
TDSYMB Başkanı Kamil Özcan, özellikle pandemi sürecinde tarım ve hayvancılığın yani gıda üretiminin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, “İnsan hayatının devamı için en elzem şey olan gıdayı üretenler maalesef hallerinden memnun değil. Özellikle hayvancılık sektöründe ciddi sıkıntı var. Baba milyonlarca liralık yatırım yapmış. Hayvancılık yapmaya çalışıyor. Ancak maliyeti karşılayamayan babanın durumunu gören evlatlar işin başına geçmek yerine asgari ücretle AVM’lerde belediyelerde çalışıyor. Şu anda Türkiye’de hayvancılık yapanların yaş ortalaması 58-60’a yükseldi. Genç nesil maliyeti kurtarmadığı için bu işi devralmaz ise 5-10 yıl sonra işletmelerin bir çoğu boşalır ve üretim ciddi manada düşer. Bize göre en önemli sorun da bu. Bu nedenle yetkililer bir an önce hızla yaklaşmakta olan bu sıkıntıya karşı tedbir almalıdır” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.