Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
17°C
Manisa
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Hazırgiyim sektörü, Covid-19’un olumsuz etkilerini silecek

Hazırgiyim sektörü, Covid-19’un olumsuz etkilerini silecek

Covid-19 sürecinde hazırgiyim sektörünü değerlendiren Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, hazırgiyim sektörü ihracatının pandemi döneminde yüzde 45 eridiğini, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin pandemi dönemindeki ihracat kaybının da yüzde 44 olduğunu söyledi. Haziran ayıyla birlikte ihracatın da toparlanma başladığını kaydeden Sertbaş, birlik olarak 2019 yılı haziran ayında 80 milyon dolar olan ihracatı, 2020 yılı haziran ayında yüzde 29’luk yükselişle 104 milyon dolara taşıdıklarını belirtti.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, Covid-19 sürecinde hazırgiyim sektörünü değerlendirdi. Sertbaş, hazırgiyim sektörünün 2019 yılının mart-nisan-mayıs aylarında 4 milyar 797 milyon dolar dövizi ülkeye kazandırırken, 2020 yılında pandeminin en yoğun hissedildiği 3 aylık dönemde ihracatın 2 milyar 630 milyon dolarda kaldığını söyledi. İhracatın bu dönemde yüzde 45 eridiğini kaydeden Sertbaş, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin 2019 yılının mart-nisan-mayıs döneminde 342 milyon dolar dövizi hanesine yazdırırken, 2020 yılının aynı döneminde bu rakamın 191 milyon dolarda kaldığını ve pandemi döneminde ihracattaki kayıplarının yüzde 44 olduğunu belirtti. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği olarak 2019 yılı haziran ayında 80 milyon dolar olan ihracatı, 2020 yılı haziran ayında yüzde 29’luk yükselişle 104 milyon dolara taşıdıklarını kaydeden Sertbaş, haziran ayıyla birlikte ihracatın da toparlanma başladığını vurguladı.

“İhracatımız bu dönemde yüzde 45 eridi”
Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün Covid-19 nedeniyle 2020 yılının ilk yarısında olağanüstü bir süreç yaşadığını belirten Sertbaş, sektörün Türkiye’ye yıllık 17,7 milyar dolar döviz kazandırdığını, 1 milyonun üzerinde üretimde, 1 milyon civarı perakende sektöründe olmak üzere 2 milyon kişiye doğrudan istihdam sağladığını ve Türkiye’nin dış ticaret açığının kapanmasına her yıl 15-16 milyar dolar pozitif katkı sağladığını kaydetti. Sertbaş, “2019 yılı aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinde görülen ve kısa sürede tüm dünyaya dalga dalga yayılan Covid-19 virüsü, dünya ekonomisinde tüm dengeleri alt üst etti. Pandemi sürecinde perakende zincirleri mağazalarını kapattıkları için ihracatçılarımızın aldığı siparişler ötelenirken, yeni siparişlerin alınması azaldı. 2020 yılının mart-nisan-mayıs aylarında Covid-19’un etkilerini, ihracat rakamlarımızda da yoğun bir şekilde hissettik. Hazırgiyim sektörümüz 2019 yılının mart-nisan-mayıs aylarında 4 milyar 797 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırmışken, 2020 yılında pandeminin en yoğun hissedildiği 3 aylık dönemde ihracatımız 2 milyar 630 milyon dolarda kaldı. İhracatımız bu dönemde yüzde 45 eridi” dedi.

“Pandemi döneminde ihracattaki kaybımız yüzde 44 oldu”
Türkiye’nin hazırgiyim ihracatına yıllık 1,3 milyar dolar katkı sağlayan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin 2019 yılının mart-nisan-mayıs döneminde 342 milyon dolar dövizi hanesine yazdırmışken, 2020 yılının aynı döneminde 191 milyon dolarda kaldığını söyleyen Sertbaş, “Pandemi döneminde ihracattaki kaybımız yüzde 44 oldu. Covid-19 salgını 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana, dünya ekonomisini en çok sarsan gelişme oldu. Bu sarsıntıdan en çok etkilenen sektörlerden biri de ana ihraç pazarı pandemiden en fazla etkilenen ülkelerin bulunduğu Avrupa olan hazır giyim sektörümüzdü. Bu dönemde hükümetimiz tarafından sağlanan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) sayesinde sayısı 2 milyon kişiyi aşan nitelikli iş gücümüzü korumayı başardık. Haziran ayıyla birlikte ihracatımız da toparlanma başladı. 2019 yılı haziran ayında 1 milyar 85 milyon dolar olan hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatımız 2020 yılı haziran ayında yüzde 25’lik artışla 1 milyar 357 milyon dolara tırmandı” diye konuştu.

“Yüzde 29’luk yükseliş”
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği olarak 2019 yılı haziran ayında 80 milyon dolar olan ihracatı, 2020 yılı haziran ayında yüzde 29’luk yükselişle 104 milyon dolara taşıdıklarını kaydeden Sertbaş, şöyle devam etti: “Türk hazırgiyim sektörü, esnek yapısı ile pandemi döneminde maske, koruyucu önlük ve tulum üretimine yoğunlaştı ve yakaladığımız ihracat artışında bu ürünlerin payı büyük oldu. 2020 yılının ikinci yarısında sonbaharda pandemide ikinci bir dalga gibi olumsuzluk yaşamadığımız takdirde pandeminin etkilerinin azalmasını ve ihracattaki artış trendimizin devam etmesini bekliyoruz.”

Çalışmaları anlattı
Pandemi sonrası sürdürülebilir bir yapıya sahip olmayı hedeflediklerini ifade eden Sertbaş, “İşte bu noktada modada sürdürülebilir üretim daha da elzem bir şekilde gündeme geliyor. Tekstil ve hazırgiyim sektörünün bilinen algısı petrolden sonra dünyamızı en çok kirleten sanayi olduğu yönünde. Bu olumsuz algıyı değiştirmek için pandemi öncesinde çalışmalarımıza başlamış ve 2020 yılını ’Sürdürülebilirlik Yılı’ ilan etmiştik. Bu dönemde sürdürülebilirlikle ilgili URGE projesi, Moda Devrimi Sergisi gibi birçok organizasyon ve proje yaptık. Birleşmiş Milletler destekli dünyanın en büyük sürdürülebilirlik platformu olan Global Compact’a üye olan ilk ihracatçı birliğiyiz. Bu sene 15.’sini düzenlemeyi planladığımız ancak pandemi nedeniyle ileri bir tarihe ertelemek zorunda kaldığımız Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Moda Tasarım Yarışmamızın temasını da sürdürülebilirlik çerçevesinde oluşturduk. Bu kapsamda sürdürülebilirlik denince akla ilk gelen ülkelerden olan İsveç’in konuyu ele alış biçimi ve moda markalarının yaklaşımlarını öğrenmek için webinar toplantısı gerçekleştirdik. İsveç Türkiye Ticaret ve Yatırım Ataşesi Edin Erkocevic, İsveç Tekstil ve Konfeksiyon Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Cecilia Tall ve H

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.