Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3695
EURO
35,0050
ALTIN
2.325,46
BIST
9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Parçalı Bulutlu
28°C
Manisa
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

İl Tarım ve Orman Müdürü Ökdem; “Söke’de organik pamukla ilgili olumsuzluk yok”

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, Söke’de üreticilerden Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgeleri talep edilerek üretilen pamuğun organik olarak alındığı iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

Geçen yıl Söke’de çiftçilerden ÇKS belgelerinin talep edilerek üretilen pamuğun organik olarak alındığı iddialarının gündeme geldiğini, bu sezon halihazırda herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olmadığını belirten Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ökdem, “Bundaki olay çırçır fabrikalarının kendi aralarında müşterilerini öncelikli olarak almasıyla ilgili bir konu olabilir. Fakat şu da var ki kayıt altına alınmamış bir ürününün doğrudan ÇKS belgesine istinaden organik tarım statüsüne geçmesi de mümkün değildir” dedi.

“Çırçır fabrikaları müşteri çekmek istiyor”
ÇKS Belgesi’ne göre organik tarım sistemine kayıt yapıldığına dair 2020 yılında konuyu detaylı olarak araştırdıklarının altını çizen Müdür Ökdem, “Bakanlıktan da birimler geldi. Biz de çırçır fabrikaları ve bu konunun muhataplarıyla tek tek görüştük. Esasen bizim sistemin böyle bir konuya cevaz vermesi mümkün değil. Öncelikle başvuru yapılması ve daha sonra saha kontrollerinin yapılması gerekiyor. Bundaki olay belki çırçır fabrikalarının kendi aralarındaki müşterileri öncelikli olarak almayla ilgili bir konu olabilir. Çünkü ‘beni tercih edin, mümkünse ben seni organik tarım sistemine filan kayıt ettiririm’ filan tarzında bu iş oluyor. Ancak şu da var ki o yılın ürününü organik tarıma aldırması sistem olarak mümkün değil. Öncelikle bir beyanname vermesi gerekiyor. Daha sonrasında ilgili sertifikasyon kuruluşları aracılığıyla bunların kontrollerinin yapılması gerekiyor” diye konuştu.
“Söke’de olumsuz bir konu yok”
Organik tarımla ilgili mevzuatın belli olduğunu belirten Müdür Ökdem, “Kontrol sürecinden sonra bunun geçiş-1, geçiş-2 ve organik tarım gibi organik tarım kayıt sisteminde mevzuata uygun şekilde kayıt altına alınmış olması gerekiyor. Kayıt altına alınmamış bir ürününün doğrudan ÇKS belgesine istinaden organik tarım statüsüne geçmesi de mümkün değildir. Bu sene yine buna benzer denetimlerimiz ve araştırmalarımız devam eder. Duyumlar alırsak yine araştırmalarımıza devam ederiz. Şu an itibariyle Söke’de olumsuz bir konu söz konusu değildir. Söke’de organik tarım üzerinden beyanname yapanlar var. Çok fazla olmasa da organik tarım yapılıyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.