Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
ALTIN
2.326,63
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Açık
28°C
Manisa
28°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Açık
25°C

Kalbe robotik dokunuş

Kalp cerrahisinde tıbbın ulaştığı en ileri nokta olan ve sadece Türkiye’de değil dünyada da sınırlı merkezde gerçekleştirilebilen robotik kalp cerrahisi, göğüs kemiği kırılmadan küçük bir kesiyle operasyon imkanı tanıyor. Robotik kalp cerrahisi sayesinde hastaların ameliyattan kısa süre sonra normal yaşantısına dönebildiğini ifade eden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Büket, “Robotun 540 derece dönebilen kolları, 10 kat büyütülmüş görüntü kalitesi ve titremeyi önleyen kolları sayesinde kalp gibi çok hassas bir organ üzerinde, hasta ve hekim için konforlu bir ameliyat imkanı tanıdığını belirtti.
Teknolojideki ilerlemelerle birlikte sağlık alanında da önemli gelişmeler yaşanıyor. Robotik kalp ameliyatlarının, kalp cerrahisinin ulaştığı en ileri nokta olduğunu belirten Medicana International İzmir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Büket, yöntemin en küçük kesiyle gerçekleştirildiğini, göğüs kemiğinin kesilmediğini, hastaya en az rahatsızlığı vererek, en konforlu şekilde iyileşmesini sağlayan bir yöntem olduğunu belirtti.

Hangi hastalıklara uygulanıyor?
Robotik kalp cerrahisinin uygulanabildiği kalp hastalıkları ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Suat Büket, mitral ve triküspit kapak hastalıklarının tamirinde ya da değiştirilmesinde, kalp ritm bozukluklarına neden olan atriyal fibrilasyon, dondurma da denilen kriyoablasyon tedavisinde robotik kalp cerrahisinin çok sık kullanıldığını belirtti. Prof. Dr. Büket, “Bunlara ek olarak koroner arter cerrahisinde, miksoma denilen kalp içi tümörlerinin tedavisinde, atriyal septal denilen doğuştan olan kalp deliklerinin tedavisinde de robotik cerrahiyi kullanabiliyoruz” dedi.

540 derece dönebilen kollar
Robotik cerrahinin teknik avantajlarını da anlatan Prof. Dr. Suat Büket, robotta yapılan kalp ameliyatında, açık cerrahiyle yapılandan işlem olarak farklı olmadığını, farkın ameliyat tekniğinde olduğunu belirterek, “Örneğin açık cerrahide direkt eller ve elin tuttuğu alet kullanılırken, robotik cerrahide hekim, robotun tuttuğu aleti kullanarak müdahaleyi yapıyor. Bunun pek çok faydası var. Robotun kolları 540 derece hareket edebiliyor. Yani normal bir insan bileğinin hareketinden çok daha geniş bir hareket alanı var. Ameliyatı yaparken ameliyat alanını normalden 10 kat daha fazla büyük görüyorsunuz. Ayrıca titremeyi de ortadan kaldırıyor. Hekimin eli titrese de, robotun tuttuğu alet bilgisayar programı aracılığı ile bu titremeyi ortadan kaldırıyor” diye konuştu.

“Ameliyat olmamış gibiyim”
Kalbinde son zamanlarda yaşanan çarpıntı ve sonrasında hissettiği halsizlik şikayetiyle Prof. Dr. Suat Büket tarafından muayenesi yapılan 69 yaşındaki Aymelek Ünver’in kalp kapağında kaçak olduğu ve protez kapak takılması gerektiği ortaya çıktı. Yaptıkları araştırma sonrası robotik olarak gerçekleştirilen kalp ameliyatlarının çok daha hızlı iyileşme imkanı tanıdığını öğrendiklerini söyleyen Aymelek Ünver, “Annem açık kalp ameliyatı olmuştu, yaşadığı sıkıntıları biliyorum. O nedenle robotik kalp ameliyatı olmak istedim. Şu an sanki ameliyat olan ben değilmişim gibi” dedi. Kalp miksoması da denilen kalbinde iyi huylu tümör bulunan 41 yaşındaki Ayşe Yurtseven’in kalp içindeki tümörler de robotik cerrahiyle alındı. Çarpıntı şikayetiyle doktora başvurduğunu anlatan Yurtseven, “Yapılan tetkiklerde robotik cerrahi için uygun olduğum belirlendi. Sağlığı avantajlar nedeniyle robotik kalp ameliyatı olmaya karar verdim. Ameliyattan sonra hastaneden yürüyerek çıktık, şu an çok iyiyim. Sosyal yaşantıma erkenden dönebildim” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.