Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,2320
EURO
37,5385
ALTIN
2.881,13
BIST
8.926,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Parçalı Bulutlu
30°C
Manisa
30°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C
Cuma Hafif Yağmurlu
30°C
Cumartesi Çok Bulutlu
27°C

Kuraklık kestaneyi olumsuz etkiledi

Kuraklık kestaneyi olumsuz etkiledi

Türkiye’nin en önemli kestane üretim merkezi durumundaki Aydın’da kuraklık bu yıl kestaneleri de olumsuz etkiledi. Dal kanseri ile mücadele veren kestane üreticisinin bu yıl kuraklık nedeniyle yeni bir sorun ile karşı karşıya olduğunu belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, üreticinin tek beklentisinin fiyatların korunması olduğunu söyledi.
Türkiye’de kestane ağacı varlığı ve kestane üretiminden Aydın’ın lider durumda olduğunu Aydın’da da en fazla kestane üretiminin Köşk, Sultanhisar ve Nazilli ile Ödemiş ilçelerinin zirvesindeki dağlarda gerçekleştiğini belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, hasat sezonunun sona erdiğini belirtti. Bu yıl kuraklık nedeniyle rekoltede önemli düşüş olduğunu ve irilik olarak da kestanelerin geçen yıllara göre kalibre düşüklüğü yaşadığını belirten Tuna, “Diğer ürünlere göre hasadı daha çabuk ve kısa bir dönemde gerçekleşen kestanede bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle rekoltenin eksik olduğunu görüyoruz. Aydın ili olarak Türkiye’nin en fazla kestane ağacı varlığına sahibiz. Ancak daha önce dal kanseri nedeniyle yaşadığımız sıkıntılara ilave olarak bu yıl kuraklık nedeniyle yeni bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldık. Bu sene yağmur yağmadığı için kestane küçük kaldı iri tane yapamadı. Bu nedenle kalite zayıf. Hasadı oldukça tehlikeli olmasından dolayı işçilik maliyeti oldukça pahalı, çırpma yevmiyesi gündeliği 300-400 TL civarında. Maliyetin yükselmesine etken olan birçok sebep var. Şu anda akıntı kestane dediğimiz kendiliğinden dökülen kestane satılmaya başladı. Fiyatı 20 TL civarında. Üreticiler olarak beklentimiz bu fiyatların korunması” diyerek kestane üreticisinin iyi başlayan fiyatların korunmasını talep ettiğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.