Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5836
EURO
34,8316
ALTIN
2.411,21
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
28°C
Manisa
28°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
24°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
25°C

Kuşadası’nda her bahçeye bir Tülüşah

Kuşadası’nda her bahçeye bir Tülüşah

Türü tehlike kategorisinde bulunan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü’nün Tür Koruma Eylem Planı kapsamına alınan Kuşadası Tülüşah’ı (Aydın Gaşağı)’nın korunması amacıyla Kuşadası’nda her bahçede Tülüşah yetiştirilmesi için deneme parselinde çalışmalar başlatıldı. Kuşadası Tüllüşah’ı koruma çalışmaları Aydın Valiliği, Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediyesi, DKMP Aydın Şube Müdürlüğü, ADÜ Biyoloji Bölümü, Yaylaköy, Soğucak muhtarlıkları ve EKODOSD derneği işbirliğiyle sürdürülüyor.

Kuşadası Belediyesi tarafından etrafı çitle çevrilen Tülüşah Deneme Parselindeki çalışmalara, DKMP Aydın Şube Mühendisi M. İstemihan Kahraman, Adnan Menderes Üniversetise (ADÜ) Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özkan Eren, Doç. Dr. Yelda Emek, Kuşadası Belediyesi Park Bahçe Müdürlüğü peyzaj mimarı Seda Aldan ve EKODOSD üyeleri katıldı. Tohumdan çoğalma, yetişme potansiyelinin belirlenmesi çalışmasının yapıldığı deneme parselinde, tohumdan gelişmeye, mantarların böceklerin ve diğer türlerin etkilerinin belirlenmesi amacıyla denemelere başlandı. Kuşadası Belediyesi deneme parselinde ayrıca peyzaj çalışmaları da yürütülüyor. Deney bitiminde Tülüşahlarca zengin, peyzaj düzenlemesi tamamlanmış bir Tülüşah parkının Yaylaköy’e kazandırılması ve turizmde yeni bir destinasyon yaratılması hedefleniyor.

Adnan Menderes Üniversetise (ADÜ) Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özkan Eren tarafından hazırlanan planlamalar çerçevesinde, Kuşadası Belediyesi Park Bahçe Müdürlüğü tarafından botanik tutkunlarının, vatandaşların ve eğitim kurumlarının gezmesine imkan sağlayacak şekilde düzenlenecek deneme parselinde, Tülüşahların haricinde, alanda doğal yetişen Sığır Kuyruğu, Hatmi, Binbirdelik Otu, Kantoron, böğürtlen gibi bitkiler de korunarak alanın peyzaj düzenlenmesi yapılacak. Ayrıca ’Kuşadası’nda Her Bahçeye Bir Tülüşah’ projesi başlatılması düşünülüyor. ADÜ Biyoloji Bölümü tarafından saksılarda tohumlar çimlendirilerek fideler oluşturulacak. Oluşturulan fidelerin Kuşadası Belediyesi tarafından sitelere dağıtılması sağlanacak. Sitelerin bahçelerinde Tülüşah yetiştirilmesi ve bitkinin vatandaşlar tarafından sahip çıkılmasına ve tanınmasına katkı yapılacak. Dağıtılan fidelerden ilk çiçeği oluşturana kurumlar tarafından ödül verilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.