Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5807
EURO
34,6753
ALTIN
2.521,32
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
16°C
Manisa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Manisa Kelebek Barajı’nda su tutuldu

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, yaptığı açıklamada Manisalı üzüm üreticilerinin beklediği Ahmetli Kelebek Barajı’nda su tutulduğunu bildirdi. DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, 24 bin 040 dekar araziye can suyu verecek barajdaki çalışmaların yüzde 99 oranında tamamlandığını açıkladı.
Ahmetli Kelebek Barajı’nın 22 milyon 920 bin metre küp depolama hacmiyle bölgenin en büyük barajlarından biri olduğunu kaydeden DSİ Genel Müdürü Akça, “Temelden yüksekliği 62 metre olan Kelebek Barajı’nın gövdesi SBS (Silindirle Sıkıştırılmış Beton ) tipinde inşa edildi. Projede yüzde 99 fiziki gerçekleşme oranına ulaştık ve su tuttuk. Vana odası mekanik imalatlarımızı da birkaç ay içerisinde tamamlayacağız” diye konuştu.
Ahmetli Kelebek Barajında birikecek su vakit kaybetmeden üzüm bağları ile buluşturarak, ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten DSİ Genel Müdürü Lütfi Akca barajın sulama projesi ile ilgili de çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi. Akca, “Koca Dere üzerinde, baraj gövdesinden yaklaşık 10 kilometre aşağıya bir regülatör inşa ediyoruz. Kelebek barajından bırakacağımız suyu o regülatörde çevirip, kapalı borulu sistem ile tarlalara dağıtacağız. Şu ana kadar bin 100 mm çapındaki 3 kilometre CTP borunun 2 bin 900 metresini, 110 mm ile 560 mm çap aralığındaki 22 km HDPE borunun ise 5 kilometresi döşedik. Hedefimiz yılsonuna kadar 10 bin dekar arazinin sulama şebekesinin inşasını tamamlamak. Projeden Ahmetli ilçe merkezi ile Gökkaya, Alahıdır, Akçapınar ve Yeniköy mahalleleri faydalanacak. Sulama maliyetlerinin düşmesi ile bölgedeki ürün çeşitliği ve dekar başına verimin artacak. Manisalı üretici 2022 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 50 milyon lira daha fazla kazanacak. Ayrıca proje sayesinde bin 200 kişiye ek istihdam olanağı sağlanacak” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.