Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5811
EURO
34,8042
ALTIN
2.505,56
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
17°C
Manisa
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Memur-Sen ’Açlık sınırı’ raporunu paylaştı

Memur-Sen ’Açlık sınırı’ raporunu paylaştı

Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Mesut Öner Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan ’Açlık-yoksulluk’ araştırmasının haziran ayı sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.
Haziran ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 485,8 TL, yoksulluk sınırı ise 7 bin 82,7 TL olarak tespit edildiğini belirten Öner, “Yapılan araştırmaya göre haziran ayında mayıs ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,07’lik bir artış yaşandı. Haziran ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 25,97 artışla taze fasulye, yüzde 21,65 artışla sivri biber, yüzde 10,47 artışla yer fıstığı; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 24,31 azalışla sarımsak, yüzde 23,9 azalışla domates, yüzde 20,18 azalışla patates madde fiyatlarında yaşanmıştır. Aydınlanma madde fiyatında ise haziran ayında mayıs ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmemiştir. Haziran ayında mayıs ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,04’lük bir artış gözlenirken; haziran ayında mayıs ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 0,68’lik bir artış olmuştur.” dedi.

Giyim ve haberleşme madde fiyatlarında artış yaşandı
Haziran ayında mayıs ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 2,11’lik bir artış gözlendiğini vurgulayan Öner, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Giyim madde fiyatlarında mayıs ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 7,98 artışla çocuk ayakkabısı, yüzde 6,37 artışla erkek ceketi, yüzde 4,24 artışla çocuk pantolonu, yüzde 4,18 artışla elbise madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında mayıs ayına göre yüzde 1,58 azalışla kadın pantolonu, yüzde 1,13 azalışla tişört, yüzde 0,92 azalışla sweatshirt madde fiyatında düşüş gözlemlendi. Haziran ayında mayıs ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,86’lIk bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında mayıs ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 15,47 artışla PTT koli gönderme ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,83’lük bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında mayıs ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,79 artışla pencere (PVC), yüzde 0,08 azalışla yangın, hırsızlık ve diğer afetler için sigorta madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,68’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında mayıs ayına göre değişimin yüzde 11,04 artışla çocuk kitapları, yüzde 8,61 artışla yurtiçi hafta sonu turları madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1 azalışla kablo özel yayın hizmetleri fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.”

Ulaşım ve kişisel temizlik madde fiyatlarında artış yaşandı
Haziran ayında mayıs ayına göre ulaşım madde fiyatlarında yüzde 1,99’luk bir artış olduğunu kaydeden Öner, “Mayıs ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 23,52 artışla şehirlerarası otobüs ücreti, yüzde 12,39 artışla uçak bileti ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında mayıs ayına göre yüzde 1,76 azalışla araba ile ilgili temizlik ve bakım ürünleri, yüzde 1,62 azalışla araçların tamir ve bakımına ödenen ücretler madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 2,43’lük bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında mayıs ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 7,65 artışla misafir kolonyası, yüzde 7,48 artışla makyaj malzemeleri madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında mayıs ayına göre yüzde 1,19 azalışla bebek bezi, yüzde 0,43 azalışla sabun madde fiyatında düşüş gözlemlendi. Haziran ayında mayıs ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,85’lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 3,53 artışla diş dolgu ücreti, yüzde 0,23 azalışla numaralı gözlük cam ve çerçevesi fiyatlarında olduğu tespit edildi.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.