Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5888
EURO
34,8254
ALTIN
2.495,83
BIST
9.452,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
16°C
Manisa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Muğla’da CHP’li Menteşe Belediyesi önünde çevre eylemi

Muğla’da CHP’li Menteşe Belediyesi’nin zeytinlik alana yapı ruhsatı vermesinden sonra başlayan çimento fabrikasının inşaatı, belediyenin ruhsatı iptal etmemesi nedeniyle devam ediyor.
CHP Genel Merkezi, Muğla’nın Menteşe ilçesinde zeytinlik alanda başlayan çimento fabrikası inşaatına yapılan şikayetlerden sonra çimento fabrikasıyla ilgili hukuki süreçleri incelemiş ve belediyenin yapı ruhsatını iptal etmesine karar vermişti.

TIKLA İZLE KÖYLÜLERİN ÇİMENTO FABRİKASINA KARŞI EYLEM GÖRÜNTÜLERİ

Çimento fabrikasına karşı ayaklanan köylüler ve çevre platformları üyeleri Menteşe Belediyesi önünde toplanırken, “CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’un Muğla’ya geldiği ve bizlere söz verdiği 27 Mayıs’tan bu yana tam 61 gün geçti. Sözlerin tutulmasını ve yapı ruhsatının iptalini istiyoruz” dedi.
Yöre halkı genç yaşlı çoluk çocuk demeden çimento fabrikasına karşı eylemlerini uzun bir süredir devam ettiriyor. Eylemler ayrıca Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi, Muçep Menteşe Meclisi, Muçep Milas Meclisi, Marmaris Kent Konseyi ve Güllük Platformu’nun ortak kararıyla gerçekleştiriliyor. Yöre halkı ve aktivistler doğanın katledilmesine karşı mücadelelerini sonuna kadar devam ettirmekte kararlı. Eylemlere halk büyük bir destek veriyor.
Yöre halkı ve çevre aktivistlerinin açıklaması şöyle:
“Yapı ruhsatının iptali doğrultusunda CHP Genel Merkezi’nin bir talimatı olduğunu biliyoruz. Bildiğimiz kadarıyla CHP Genel Merkezi bir ay süreyle Menteşe Belediyesi’nin çimentocu firmaya verdiği yapı ruhsatıyla ilgili bütün hukuki süreçleri incelemiş ve yapı ruhsatının iptal edilmesi gerektiğine karar vermiştir. Bu karar Menteşe Belediye başkanına da iletilmiştir.
Anlayamadığımız yapı ruhsatının iptali konusunda bütün hukuki süreçler incelendikten sonra verilen ‘Yapı ruhsatı iptal edilmelidir’ kararına Menteşe Belediyesi tarafından neden uyulmadığıdır. CHP Genel Merkezi başta hukuki olmak üzere her türlü desteği vermiş ve vermeye de hazır olduğunu söylemişken belediye daha neyi beklemektedir?
Ali Öztunç’un Muğla’ya geldiği ve bizlere söz verdiği 27 Mayıs’tan bu yana tam 61 gün geçmiştir. Bizlere verilen sözlerin tutulmasını ve yapı ruhsatının iptalini istiyoruz.”

MENTEŞE BELEDİYESİ ÖNÜNDE YAPILAN BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ FOTO GALERİNİN ALTINDADIR

MENTEŞE BELEDİYESİ ÖNÜNDE YAPILAN BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ:
Cennet Muğlamız çok yönlü saldırı altında. Sahillerimiz, koylarımız, denizimiz, derelerimiz, göllerimiz, ormanlarımız, doğal sit alanlarımız, kültürel ve tarihi zenginliklerimiz her şey satışa çıkarıldı.
Ormanlarımızın %8’ini yangınlar sonucu kaybetmemişiz gibi turizm tahsisleri ve madencilik faaliyetleri ile kalanı da yok edilmek İsteniyor. Muğla coğrafyasının %59’i maden ruhsat alanı olarak tahsis edilmiş durumda.
Kömürlü üç termik santralla sürekli zehirlenen Muğlamızda kömür ocakları, mermer ocakları, taş ocakları, feldspat ocakları, kil ve kireçtaşı ocakları vb her türlü madencilik faaliyeti ile sadece doğamız değil, yerleşim alanlarımız da bir bir yok edilmektedir. 8 köyümüz kömür ocakları tarafından yutulmuş, haritadan silinmiştir.
Yatırımcılar, yaşam alanlarımızın yok olması pahasına enerji ya da turizm fark etmeksizin her türlü izni zorlanmadan almaktadır. Yıkım projeleri hiçbir engelle karşılaşmadan ÇED Gerekli Değildir ya da ÇED Olumlu kararlarını almakta, yıkım kamu kurumları eliyle onaylanmaktadır.
Bodrum Yarımadası’ndaki henüz el değmemiş doğal habitatlar Gökova’ya oradan da Akdeniz’in geri kalanına bu koyların oluşturduğu ekolojik bir koridor ile bağlanmaktadır. Şimdi, Bodrum’a bağlı Gölköy mahallesinde 60’ın üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan Cennet koy da tehdit altında. Cengiz Holding tarafından CENNET KOY’daki hazineye ait 678 bin metrekarelik alana turistik tesis ve rezidans yapılmak istenmektedir.
Milas’ta Bargilya Tuzla Sulak Alanı’nın hemen yanına Besim Tibuk – Ali Ağaoğlu ortaklığı ile sulak alanı yok edecek olan 30 bin kişilik turistik kent projesi yapılmak istenmektedir.
YK Enerji’nin kömür ocaklarını genişletmek için yerlerinden edilmek istenen İkizköy’de köylüler Akbelen ormanını, tarım alanlarını ve zeytinliklerini korumak için 3 yıldır direniyor.
Marmaris Kızılbük’te Milli Park sınırları içinde kalan iki koyun doğal yapısı SİNPAŞ Holding tarafından otel ve konut yapmak için dinamitlerle yok ediliyor. iki koy daha aynı dinamitlerle habitatını kaybedecek.
Menteşe’nin Bayır mahallesi ile Yatağan’ın Deştin mahallesi ortak sınırına yapılmak istenen ve ekolojik bir yıkım olacak olan Çimento Fabrikasına karşı 30 yıldır mücadele verilmektedir. Çimento Yıkım Projesine karşı 109 gündür Bayır’da kurulan direniş çadırında gece gündüz nöbet tutulmaktadır.
Yatağan’ın yeraltı su kaynaklarını ve üzerindeki tarımın bitmesi anlamına gelen Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. “Yeraltı Kömür İşletmesi” projesine bakanlık ÇED olumlu kararı vermiştir.
Datça’da Kargı Koyu ve Kızlanaltı’nda toplamı 238 bin metrekarelik 17 farklı arazi özelleştirme kapsamına alınmıştır. Bunu Bodrum ve Akyaka’daki özelleştirmeler takip etmektedir. Bu özelleştirmeler ile en değerli koylar ve kıyılar özel şirketlere peşkeş çekilmektedir.
Bizler hep birlikte bu saldırılara karşı; Muğlamıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için direniyoruz. Sermayenin çok yönlü saldırısına karşı bu direnişte belediyelerimizin bizlerle birlikte olmasını istiyoruz. Bunun için Menteşe Belediyesi’nin Çimentocu firmaya, Marmaris Belediyesi’nin SİNPAŞ Holdinge, Milas Belediyesi’nin Ali Ağaoğlu’na verdiği verdiği yapı ruhsatlarını bir an önce iptal etmesini ve verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz.
Bizim talebimiz çok açık ve nettir. Milas’ta, Menteşe’de ve Marmaris’te bu çevre talanı projelerine verilen ruhsatların iptal edilmelidir. Kentin bütün dinamiklerini bu talepler etrafında bir araya gelmeye, tüm halkımızı kendi yaşam hakkına, söz söyleme hakkına, yerel yönetimlerin yönetimine demokratik katılımı sağlamak adına elini taşın altına sokmaya çağırıyoruz.
Verdiğimiz mücadeleyi başka kulvarlara çekmek isteyecek veya siyasi bir çekişme içine sokmaya çalışacak olanlara da bir kez daha hatırlatmak istiyoruz, talebimiz net: Talan ve ekolojik yıkım projelerinin ruhsatlarının iptal edilmesini istiyoruz.
Bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz. Belediyeler sermayenin değil, halkın yanında yer almalı ve müştereklerimizi sermayeye peşkeş çeken, doğa düşmanı projelere verilmiş bütün yapı ruhsatları iptal edilmelidir.
Deştin Çevre Platformu
Bayır Çevre Komitesi
Muçep Menteşe Meclisi
Muçep Milas Meclisi
Marmaris Kent Konseyi
Güllük Platformu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.