Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3724
EURO
34,9981
ALTIN
2.325,89
BIST
9.095,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Açık
28°C
Manisa
28°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C

Onlar sadece süt veren inek değil, aynı zamanda ormanları yangınlardan koruyan görevliler

Onlar sadece süt veren inek değil, aynı zamanda ormanları yangınlardan koruyan görevliler

Son yılların en büyük orman yangınlarını yaşayan Ege Bölgesi’nde yangından etkilenmeyen ormanlık alanların inekler tarafından korunduğu ortaya çıktı. Türkiye’nin en fazla orman varlığına sahip illerin başında yer alan Aydın ve Muğla illerinde ormanlık alanda serbest dolaşıp otlayan ineklerin aynı zamanda orman yangınlarını önlediği tahmin ediliyor.. Özellikle eski cins ineklerin yoğun olduğu orman köyleri ile fıstıkçamı yetişen bölgelerde orman yangını yaşanmadığı görüldü.

Özellikle Aydın’ın Koçarlı ilçesi Mazon Bölgesi’ndeki vatandaşlar, önemli geçim kaynağı olan çam ağaçlarına gözü gibi bakarken, ormanda doğaya salınan inekler de ağaç diplerindeki çalı ve otları yiyerek adeta yangın savar görevi görüyor.

Dünyanın en kaliteli çamfıstığının yetiştiği Koçarlı’nın Mazon Bölgesi’nde yoğun bir şekilde bulunan çamfıstığı ağaçları, bölge halkının da en büyük geçim kaynağı. Her yıl ülke genelinde yüzlerce hektar alan orman yangınları sebebiyle yok olurken, Mazon Bölgesi’nde ise hem bölge halkı çam ormanlarını koruyor hem de bölgede bulunan inekler ormanlık alanlarda, ateşin yayılmasına sebep olan çalı ve otları yiyerek adeta yangın savar görevi görüyor.

Çam fıstığı veren ormanlık bölgelerde yıllardır büyük çaplı orman yangınının olmadığını dikkat çeken Mersinbelen Mahalle Muhtarı Mustafa Tosun; özellikle orman köylerinde doğada kendiliğinden otlayan ineklerin doğal olarak önemli bir vazifeyi de ifa ettiğini söyledi. Geçen yıl Türkiye’yi derinden etkileyen orman yangınlarının hızlı yayılması nedeniyle söndürülemediğini kaydeden Muhtar Mustafa Tosun, “Yazın Aydın ve Muğla’da geniş ormanlık alanlara sahip olan her yerde yangın çıktı. Ancak çamfısıtığı olan bölgelerde ve doğaya salım yöntemi ile hayvancılık yapılan orman köylerinde yangın çıkmadı. Çünkü fıstıkçamları olan bölgelerde köylüler yangına karşı ormanı temizlediği için, çamlık alanlarda ise inekler otlayarak taban temizliği yaptığı için yangın felaketi yaşanmadı. Bu nedenle orman köylerinde devlet tarafından eski cins hayvan varlığının arttırılmasını talep ediyoruz. Çünkü bu inekler ülkeye sadece et ve süt katkısı sağlamıyor, aynı zamanda doğal bir yangın savar vazifesi yapıyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.