Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3371
EURO
35,2023
ALTIN
2.247,11
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
12°C
Manisa
12°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C

‘RCEP ülkelerine karşı özel bir dış ticaret stratejisi geliştirilmeli’

‘RCEP ülkelerine karşı özel bir dış ticaret stratejisi geliştirilmeli’

8 yıl süren müzakereler sonrasında bir araya gelen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) ülkeleri, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmasıyla sınırları kaldırınca, Türk ihracatçıları yeni dönemde bu ülkelere hem ihracatlarını arttırmak hem de bu ülkelerin Türkiye’ye yatırımlarını artırmak için harekete geçti. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “RCEP ülkelerine karşı özel bir dış ticaret stratejisi geliştirilmeli” dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir’in “Serbest Şehir” olması halinde Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) ülkelerinden yatırım çekeceği gibi, İzmir limanlarının, RCEP ülkelerinin Batı’ya açılma kapısı olabileceğine işaret etti. Eskinazi, Türkiye’nin RCEP ülkelerine karşı özel bir dış ticaret stratejisi geliştirmesi gerektiğinin de altını çizdi.

İzmir serbest şehir olursa RCEP ülkeleri için cazibe merkezi olur
RCEP ülkelerine önümüzdeki süreçte katılma ihtimali yüksek olan Hindistan’da dahil edildiğinde Türkiye’nin dış ticaret açığının 34 milyar 410 milyon dolara ulaştığının altını çizen Eskinazi, “Anlaşma ile dünyanın en büyük serbest ticaret alanı oluştu. 2.2 milyar insan yaşıyor ve küresel ticaretin yüzde 30’u anlaşma kapsamındaki ülkelerde yapılıyor. Türk firmalarının bu ülkelerde yatırım yapmaları hayati öneme sahip. Malezya, Singapur ve Güney Kore ile Türkiye’nin serbest ticaret anlaşmaları var. Bu ülkeler öncelikli olmak üzere RCEP ülkelerinde yatırım yapacak ve o ülkeler için üretim ve ihracat yapacak Türk firmaları için yeni bir devlet destek mekanizması çok hızlı hayata geçirilmeli. Ticaret Bakanlığı’nın yeni uygulamaya koyduğu Lojistik Merkezleri desteği RCEP ülkeleri için özel kurgulanmalı” diye konuştu.
Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasının Covid-19 nedeniyle daralan küresel ekonominin daha hızlı canlanmasına olanak sağlayacağını dile getiren Eskinazi, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak son yıllarda ihracatımızı hem batıya, hem doğuya arttırmak için projeler yürütüyoruz. Güney Kore, Japonya ve Çin’e yönelik gıda ihracatımızı arttırmak için TURQUALİTY Projemizi başarıyla yürüttük. 2018 yılında üç ülkeye yaptığımız gıda ürünleri ihracatı 389 milyon dolar iken, 2019 yılında yüzde 37’lik artışla 534 milyon dolara çıktı. 2019 yılını EİB’de Çin Yılı ilan ettik. Çin ile ilgili çok sayıda projeye imza attık. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, Uzakdoğu ithalat için uzak değilse, ihracat için de uzak değil. 510 milyon insanın yaşadığı Avrupa Birliği pazarında yakaladığımız başarıyı, 2,2 milyar insanın yaşadığı RCEP ülkelerinde de yakalayacak bir dış ticaret stratejisini hep birlikte oluşturmalıyız” şeklinde konuştu.
Türkiye, 2019 yılı verilerine göre Çin’den 19 milyar 128 milyon dolar, Güney Kore’den 5 milyar 777 milyon dolar ve Japonya’dan 3 milyar 647 milyon dolar ithalat yapıyor.
Türkiye, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasına imza koyan ülkeler içinde en çok ihracatı 2 milyar 726 milyon dolarlık tutarla Çin’e yaparken, Güney Kore’ye 943 milyon dolar, Singapur’a 750 milyon dolar ihracat yapma başarısı gösterdi. Türkiye RCEP üyesi 15 ülkenin 12 tanesine dış ticaret açığı veriyor.
Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasına imza koyan ülkeler Myanmar, Tayland, Laos, Vietnam, Kamboçya, Endonezya, Malezya, Brunei, Singapur, Filipinler, Çin, Güney Kore, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan oluşuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.