Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4905
EURO
34,9546
ALTIN
2.435,08
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
24°C
Manisa
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C

Türkiye’de hiçbir akademisyene kısmet olmayan araştırma..

Türkiye’de hiçbir akademisyene kısmet olmayan araştırma..

TÜRKİYE’DE HİÇ BİR AKADEMİSYENE KISMET OLMAYAN ARAŞTIRMA

SANKARA Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nin öncülüğünde TUSEB Biyoteknoloji Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi, Biruni Üniversitesi, Nişantası Üniversitesi ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin başlattığı Alzheimer hastaları ve çocukları üzerinde yapılacak genetik araştırmaya Alzheimer Demans Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği de dahil oldu.

HABER MERKEZİ

SANKARA Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nin öncülüğünde TUSEB Biyoteknoloji Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi, Biruni Üniversitesi, Nişantası Üniversitesi ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin başlattığı Alzheimer hastaları ve çocukları üzerinde yapılacak genetik araştırmaya Alzheimer Demans Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği de dahil olurken, araştırma Başkanı Prof. Dr. İhsan Kara yapmış olduğu açıklamada, “Alzheimer hastalığının nedeni bilinmiyor, tedavisi de yok. Bu araştırmada genetik epigenetik mikrobiyotanın bağırsaktaki bakterileri çeşitlerine ve değişimleri ile ilgili araştırma yapılacak” dedi.

Araştırmada beyin ile bağırsak arasındaki ilişki değerlendirilecek ve bunun için araştırma bünyesindeki üniversitelerin tüm imkânları kullanılacak. Bu araştırmada kişinin tüm fonksiyonları; öğrenme, davranış, düşünce, hatırlama açısından değerlendirilecek, değerlendirme yüksek teknoloji ile yapılacak, ayrıca araştırmada ortaklar açısından değerlendirildiğinde çok iyi bir konsorsiyum oluşturulması düşünülüyor. Hastalığı oluşturan farklı mekanizmalar aydınlatılabilirse ve tespit edilen mekanizmalar tedavi edilirse hastalığın tedavisinde büyük adım atılmış olacak, bu araştırmaya göre; yeni ilaçlar da geliştirilecek. Moleküler mekanizmalarda aksiyon yerlerini düzeltmek için nokta atışlar yapılacak. Silah sanayideki gibi önce bombarduman oluyordu, şimdi hedeflere yönelik saldırı yapılıyor, araştırmada sonucunda ortaya çıkacak ilaçlar da bunun gibi hedeflere yönelecek.

Prof.Dr. İhsan Kara’nın açıklamasına göre genetik yatkınlığı yüksek riskte olan hastanın yakınları da bu araştırmaya katılacak ve bu hastalarda hastalık riski taşıyan 8 tane gene bakılacak, buradan çıkacak bilgiyle de insanların mikrobiyotanlarının sürecinin takip edileceği ve mikrobiyotandaki 100 trilyon mikroorganizmanın tümünün inceleneceğini ifade edildi. Türkiye de hiç bir akademisyene kısmet olmayan bu araştırma ile ilgili tüm etik onaylarının alındığı ve 4 ayda tamamlanacağı bildirildi. Bu araştırmada EEG’lere de (Elektroensefalografi) bakılacak ve vakalarla psikologlar görüşecek. Yapılan bu çalışma 3 ay sonra tekrar edilecek aradaki değişiklikler kaydedilerek raporlandırılacak.

Alzheimer Demans Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği Genel Başkanı SHU Hakan Berktaş, böyle bir araştırmada bulunmanın kendilerine gurur verdiğini, yapılacak bu araştırmaya destek verme ve görev alma kararı aldıklarını belirterek, araştırma ekibinin hasta ve yakınlarına ulaşması için destek olacaklarını, bu konuda gerek özel huzurevi ve bakım merkezlerinde, gerekse Sosyal Rehberlik Merkezi’ni arayan kişilerle görüşülüp araştırmaya dâhil edileceklerini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.