Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
ALTIN
2.326,19
BIST
9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Parçalı Bulutlu
28°C
Manisa
28°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

‘Yalı Havacivası’ yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

Muğla ili sınırları içerisinde endemik bitki türlerinden olan Yalı Havacivası’nın (Alkanna mughlae) nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olması sebebiyle, türün “tehdit altında” kategorisinden “kritik olarak tehlikede” kategorisine alındı.
Yalı Havacivası (Alkanna mughlae) popülasyonu takip ediliyor. Tür koruma eylem planı yapılan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Muğla’nın endemik türü olan Alkanna mughlae’nın saha izleme çalışmaları devam ediyor. 1999 yılında bilim dünyasına tanıtılan, sadece Muğla ilinde, Marmaris ve Ortaca ilçelerinde oldukça dar yayılış gösteren bir endemik tür olduğu tespit edilerek, Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı’na göre nesli tehdit altında (EN=Endangered) olarak kabul edildi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 4. Bölge Müdürlüğü ve Muğla İl Şube Müdürlüğü personeli tarafından arazide yapılan envanter çalışmaları ile türün birey sayıları belirlendi. Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün de katkılarıyla yürütülen arazi çalışmaları sırasında Muğla ili Ortaca ve Marmaris ilçelerine bağlı alanlarda altı lokalitede, Alkanna mughlae popülasyonu tespit edildi. Bu alanlarda yapılan envanter çalışmasında Ortaca ilçesinde 332 birey, Marmaris ilçesinde 34 birey olmak üzere toplam 366 birey sayıldı.
Tespit edilen bu sayının oldukça düşük olmasından dolayı türün EN (tehdit altında) kategorisinden CR (Kritik olarak tehlikede) kategorisine alınması gerektiği sonucuna ulaşıldığı öğrenildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.