Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,2417
EURO
34,7767
ALTIN
2.410,98
BIST
10.276,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Açık
24°C
Manisa
24°C
Açık
Pazartesi Açık
27°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C
Perşembe Çok Bulutlu
20°C

2 asırlık Aziz Nikolaos ayakta kalmaya çalışıyor

2 asırlık Aziz Nikolaos ayakta kalmaya çalışıyor

Aydın’ın Söke ilçesinde yer alan ve 1920’li yıllarda bir dönem cami olarak da kullanılan 200 yıllık Aziz Nikolaos Kilisesi ayakta kalmaya çalışıyor.
Söke Güllübahçe Mahallesi Gelebeç mevkiinde Rumlar tarafından 1821 yılında inşa edilen ve Noel Baba adına inşa edilmiş Türkiye’deki ikinci kilise olan yapı, zamanın ve çevrenin tüm tahribatlarına karşın ayakta kalmaya çalışıyor. Zaman zaman definecilerin uğrak yeri olan, kaçak kazılar nedeniyle tahrip olan yapı ayağa kalkacağı günü bekliyor.
İzmir 2 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 1992 yılında aldığı karar ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescili yapılan, 1998 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilen Aziz Nikolaos Kilisesi, Güllübahçe’nin eski Rum yerleşkesi olan ve o zamanki adıyla Gelebeç olarak anılan bölgesinde yer alıyor. 1821 yılında burada bulunan bir başka kilisenin üzerine, Aziz Nikolaos (Noel Baba) adına Gelebeç’te oturan Rumlar tarafından yaptırılan kilise, Anadolu’da Noel Baba adına inşa edilmiş ikinci kilise olması bakımından büyük önem taşıyor.
Genel olarak kilise, çan kulesi ve kemiklik (osteofilak) bölümlerinden oluşuyor. Kilisenin, 1922 yılında Rumların gitmelerinden sonra, mübadele ile gelen Türkler tarafından 25-30 yıl kadar hiç bozulmadan cami olarak kullanıldığı belirtiliyor. Son dönemde defineci ve kaçak kazıcıların yaptıkları tahripler sonucu iyice bozulan kilisenin duvarlarında da yine bu kişilerin altın bulmak amacıyla yaptıkları tahribat göze çarpıyor.
Mahalle sakinleri yapılacak olan bir restore çalışması ile kilisenin bölge turizmine önemli bir katkı sağlayacağını ifade ettiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.