Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4666
EURO
34,7738
ALTIN
2.441,31
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
27°C
Manisa
27°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Araçlarda kışlık bakım için tam sırası

Araçlarda kışlık bakım için tam sırası

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber, araçlardaki kış bakımlarının önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bakımların önemine ve püf noktalarına dikkat çekti. Mekanik ustası Mecit Bedir, motor bakımları yapılmayan araçların fazla yakıt tükettiğini aktardı.
Bornova ilçesindeki bir oto tamir dükkanında servis mekanik ustası olan Mecit Bedir, araçlarına kış bakımı yaptıracak sürücülere dikkat edilmesi gereken konulardan bahsederek tavsiyelerde bulundu.
Lastikler konusunda sürücülere tavsiyelerde bulunan Bedir, lastiklerde 3 milimetrelik bir derinlik değerinin olduğunu söyledi. Bedir, “3 milimetrenin altına düşen lastikler; fren tutuş mesafesinin uzatır, kayma riskini arttırır, yarılma ve patlama riski çok fazladır. Bunlar tehlike arz ettiğinden dolayı kullanıcıların çok dikkat etmesi gerekiyor. Tabii sadece derinlik konusunda değil lastiğin tarihi de önemlidir. Bir lastiğin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın 4 yıl ömrü vardır. Lastiklerin dişleri düzgün olabilir fakat eski lastikler tehlike oluşturabilir. Neden? Lastik küçük bir aksam olduğundan dolayı hava şartlarından etkilenebilecek bir durumu vardır. Çatlama riski çok fazladır. O yüzden bir lastiğin 4 yıl veya en fazla 50 bin kilometre kullanıldıktan sonra değiştirmekte fayda var” ifadelerini kullandı.

Bakımları tam olan araçlar performans ve maddi olarak faydalı
Motor bakımlarının önemine dikkat çeken Mecit Bedir, “Bu işlemin içinde; motor yağı, yağ filtresi, hava filtresi, mazot filtersi vardır. Araç benzinli ise benzin filtrelerinin mutlaka değişmesi gerekiyor. Bakımları tam olan bir aracın performansı çekişi iyiyken, yakıtı her zaman için düşük seviyededir. Dizel araçların hava filtreleri çok büyük önem taşır. Yazın toz ve topraktan dolayı hava filtreleri çok çabuk tıkanma yapar. Bu da yakıtın fazla gitmesi ve motorun içine girebilecek pisliklerden dolayı motorda aşınma olabilir. Polen filtreleri de araçlar için önemlidir. Polen filtreleri klimalarda vardır. Bu filtreler tıkanınca bakteri üretir ve aracın içinde bu havayı solumanıza sebebiyet verir. Polen filtrelerinin değişiminin sürekli olarak yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Hava şartlarına uygun antifriz bulundurulmalı
Araçlardaki doğru antifriz kullanımının önemine dikkat çeken Bedir, “Soğuk olan iklimlerde bulunan araçların antifriz değerlerinin ve su derecesinin önemli olduğunu görüyoruz. Araç üzerine hava şartlarına uygun olan antifrizleri kullanarak bunun da önlemini alabiliriz. Araçlarda antifriz değerleri düşükse, motor soğuk havalarda çok büyük zararlar verebilir. O yüzden her araçta mutlaka yaz ve kış olmak üzere antifriz bulundurmak zorunludur” dedi.

Kışın araçları çalıştırdıktan sonra beklemekte fayda var
Kış aylarında araçları çalıştırdıktan hemen sonra yola çıkmanın araçlar için iyi olmayacağını söyleyen Bedir, son olarak şu ifadelere yer verdi:
“Motordaki yağın bir ısınma derecesi vardır. Isınma derecesinin ayarladıktan sonra bekleme süremiz 2 ile 5 dakika arasında değişir. Bu konu dizel araçlarda önemlidir. Marşa bastığımız anda yola devam etme düşüncesinde olursak, motorda aşınmalar ve arızalar söz konusu olabilir. O yüzden aracı çalıştırdıktan sonra beklemenin faydası var.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.