Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5583
EURO
34,8869
ALTIN
2.429,72
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
28°C
Manisa
28°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
26°C

CHP’li Başevirgen “Yapılandırmaya sayılı gün kaldı, peşinatı ödeyebilecek çiftçi yok”

CHP’li Başevirgen “Yapılandırmaya sayılı gün kaldı, peşinatı ödeyebilecek çiftçi yok”

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, icralık olan çiftçilerin borçlarının yapılandırılması için son başvuru tarihi olan 31 Temmuz’a sayılı günler kaldığını belirterek “Temmuz sonuna kadar başvurularını tamamlayan çiftçilerin Ekim sonuna kadar yüzde 30’luk peşinatı ödemesi gerekiyor. Yapılandırma başvurusunun bitmesine sayılı günler kaldı ama peşinatı ödeyebilecek çiftçi yok.” dedi.

Ahmet ÜNSAL/Manisa

“YÜZDE 30’U PEŞİN ÖDEYECEK PARA OLSA YAPILANDIRMAYA GEREK KALMAZDI ”

Geçtiğimiz Nisan ayında borç yükü altında ezilen çiftçiler için meclisten torba yasa geçmiş, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarına yapılandırma getirilmişti. Ancak başvuru şartlarının ağırlığı, kamu ve özel bankaların kapsam dışı bırakılması ve yüzde 12 ve 18 gibi neredeyse tefeci faizinin uygulanacak olmasının, çiftçinin beklediği çözüm olmadığını bir kez daha hatırlatan Başevirgen, “Teklifin komisyon ve genel kurul görüşmelerinde defalarca dile getirdik. Yüzde 30’u peşin ödemek şartıyla, faizinde hiçbir indirim olmadan, çiftçiye faiz yükü dayatan bir yapılandırma oldu. Çiftçinin yüzde 30’unu peşin ödeyecek parası olsa yapılandırmaya zaten gerek kalmazdı. Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan borçların faizlerinin silinip anaparanın beş eşit parçaya bölünmesi gibi bir yapılandırma istedik, ama iktidar taleplere kulak tıkadı.” ifadelerini kullandı.

“TARIMSAL GERECİNİ YA DA TARLASINI SATMAYAN ÇİFTÇİ BU PEŞİNATI ÖDEYEMEZ”

2002 yılından beri çiftçinin gelirinin 8 kat, buna karşılık borcunun ise 63 kat arttığını söyleyen Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “ Çiftçinin borcu 205 milyar lirayı aştı. Bu borcun 146.6 milyar lirası bankalara. Mazot ve gübre masrafından çiftçi belini doğrultamıyor. Yem, ilaç masrafından hayvancılık yapanın yüzü gülmüyor. Köylü hayvanını, tarlasını satıp şehre göçüyor. Tarımı sürdürmek isteyenler de borcu borçla kapatıyor. Yıllardır süregelen yanlış tarım politikalarına ek olarak kuraklık nedeniyle yaşanabilecek üretim düşüklüğü de göz önüne alındığında, ürettiği para etmeyen ve her fırsatta ithalat sopasıyla terbiye edilen çiftçiler, tarımsal gereçlerini, traktörlerini ya da tarlalarını satmadan yapılandırma peşinatını bile ödeyemez haldeler.” Dedi.

“ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ, HACİZ YİNE KAPIDA”

Yeni düzenleme ile, yapılandırılan borçların tamamı ödenmeden çiftçiye yeni kredi de verilmeyeceğini söyleyen Başevirgen, “ Peşinatı bulamayan çiftçinin neyi var neyi yoksa haczedilecek. Düzenlemede, “Yapılandırmadan faydalanan borçlunun yapılandırma taksitlerinden birini vade tarihinden itibaren en geç 90 gün içerisinde ödememesi ya da eksik ödenmesi halinde icra taahhüdünden dolayı durdurulan icra dosyalarının takip ve tahsiline devam edilmesi, icra takibi başlatılmayanlar hakkında da derhal icra takibi başlatılması sağlanacak.” Deniyor. Çiftçiler, kısa bir süreliğine icradan kurtulmuş gibi görünse de uzun vadede yine aynı sorunla karşı karşıya kalacaklar.” İfadelerini kullandı.

“İTHALAT BARONLARIYLA MEDYA PATRONLARI ZENGİN OLURKEN ÜRÜNÜ ELİNDE KALAN ÇİFTÇİ BATTI”

Türkiye’nin bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten nadir ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Bekir Başevirgen, “Yanlış tarım politikaları ve ithalat tarımı bitirdi. İthalat baronları zengin olurken ürünü elinde kalan çiftçi battı. Çiftçinin bankası olan Ziraat Bankası ise çiftçisine destek olmak yerine medya patronlarına adeta hibe gibi milyon dolarlık krediler sağladı. Geri ödemesini bile yapmayan bu patronlara yasal takip başlatmayan çiftçinin bankası, söz konusu çiftçinin borcu olunca, 20 bin TL’lik borç için traktör haczediyor. Çiftçi ve üreticinin dayanacak gücü kalmadı.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.