Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,0068
EURO
37,8477
ALTIN
2.819,41
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Parçalı Bulutlu
30°C
Manisa
30°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
30°C
Perşembe Az Bulutlu
28°C
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C

Dikili kıyılarında görülen Sargassum’un zararlı olmadığı belirtildi

İzmir’in Dikili ilçesi kıyılarında görülen ve tehlikeli olduğu ileri sürülen denizel kahverengi alg Sargassum ile ilgili Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın, “Korunması gereken, zararı olmayan, ekosistemin en önemli türlerindendir” dedi.
Dikili kıyılarında görünen Sargassum’un deniz ekosistemini olumsuz etkileyeceği iddialarıyla ilgili olarak MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın, açıklamalarda bulundu. Taşkın, “Sargassum, temiz ve derin suda yaşar. Zararı değil, yararı vardır. Deniz makroalgleri yeşil, kahverengi ve kırmızı algler olmak üzere üç grup altında toplanmaktadır. Ekolojik isteklerine göre algler fırsatçı ve hassas türler olarak iki gruba ayrılmakta olup fırsatçı türler karasal baskının (karasal kirliliğin) yoğun olduğu bölgelerde hızlı yayılış göstererek ve ortamda ötrifikasyona neden olurlar. Hassas türler ise temiz su ortamlarını tercih ederler, uzun yaşamlı ve denizlerde çalılık formu oluşturarak diğer organizmalar için habitat oluştururlar. Bir kahverengi alg olan Sargassum cinsi, boyu 1 metreyi bulabilir, temiz ya da kirliliğin az olduğu ortamlarda yaşayan hassas türleri içermektedir. Sahip olduğu hava keseleri ile suda dik biçimde durur. 30-40 metreyi bulan derinliklerde topluluk (ormanlık alan) oluşturarak denizel ekosistemde habitat göre görmektedir. Ülkemizde yaygın olarak üç türü bulunmaktadır. Ancak son yıllarda artan karasal baskı (evsel, tarımsal, endüstriyel atıklar ile birlikte liman, marina gibi) tehdidi altında olup Akdeniz’de ve ülkemizde Barcelona Sözleşmesine göre tehlike altında ve korunması gereklidir” dedi.
Prof. Dr. Taşkın, Sargassum’un korunması gereken bir tür olduğunun altını çizerek, “Sargassum’un kendisi korunması gereken, tehdit altında bulunan bir tür. Bu yapılan haberler tamamen yanlış! Sargassum’u sadece temiz ve derin sularda görebilirsiniz. Ancak mevsim geçişlerinde dalga ve akıntıyla beraber kıyıya vurabiliyor. İnsana hiçbir zararı yoktur, aksine ekosisteme yararı vardır. Derinlerde orman topluluğu oluşturan Sargassum Akdeniz ekosisteminde en değerli türlerden biridir. Balıkların yumurtlama alanı, diğer türlerin korunma ve beslenme alanıdır. Çok yoğun gelişirse endüstriyel alanda da kullanılabilir. Alginat ham maddesi olarak kullanılır. Çoğaldığı zaman çok ekonomik bir türdür. Ancak yok olma tehlikesi altında. Akdeniz’de tehlike altındaki ve korunması gereken türler arasında listelenmektedir” diye konuştu.
Prof. Dr. Taşkın, hassas bir tür olması nedeniyle Sargassum’un görüldüğü bölgelerin temiz olduğu kanısına varılacağı ancak kirlilik olduğunda Sargassum’un yok olduğuna dikkat çekti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.