Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4223
EURO
34,7489
ALTIN
2.433,88
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
26°C
Manisa
26°C
Hafif Yağmurlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
20°C

Dünyada bu sanatın tek temsilcisi

Dünyada bu sanatın tek temsilcisi

Yıllarca Türk sinemasında başta Kara Murat filmlerinin afişleri olmak üzere çok sayıda sinema afişinde imzası bulunan ressam Nedim Celkan, küçüklüğünden bu yana gerçekleştirdiği tüpsüz dalışlarda topladığı deniz ürünlerini sanat eserine dönüştürüyor.
Dünyada bu sanatın tek temsilcisi Celkan, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ‘Su Ürünlerinden Sanatsal Yapıtlar’ sergisi açtı. Türkan Saylan Kültür Merkezinden açılan sergiyi Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve kalabalık bir davetli topluluğu gezdi.

Eserlerinin tamamı deniz ürünlerinden
55 eserin sergilendiği sergide deniz ürünlerinden yapılmış tablolar büyük ilgi gördü. Eserleri arasında yer alan lejyoner büstü eserinde sakallar Marmara yosunundan, gövdesini deniz salyangozundan, miğfer ve yüzü iskorpit derisinden diğer tamamlayıcı unsurlar ise deniz kabuklarından yapıldı.

“50 yıldır bu sanatı yapıyorum”
Televizyon buluşu, dijital dünyanın gelişmesi ile sinemaların kapanmasının ardından çocukluğundan bu yana tüpsüz dalışlarda çıkardığı deniz ürünlerini sanata dönüştürme çalışmasına başladığını belirten Celkan, “60 yıldır bir deniz kültürüm var. Denize dalıyorum, balıkları yakalıyorum. Resmin çeşitli dallarında bulundum. Önceleri sinema afişleri yapıyordum. Sinema afişlerimi sinemalar kapanında, yani televizyonlar çıkınca ben matbaa ressamlığına başladım. Gazetelere çizgi roman çizdim. En sonunda bir sergimde yarısı balıklar ile ilgili, yarısı yağlı boya ile ilgili. Baktım balığa çok ilgi duyanlar, merak edenler var. Balığa geçtim. Yaklaşık 50 seneye aşkın balık üzerinde çalışıyorum” dedi.

“Dünyada bu sanatı yapan tek kişiyim”
Ressam Nedim Celkan, bu sanatı dünyada yapan tek isim olduğunu söylerken, eserlerini satmayı düşünmediğini ve sergilerde bir bütünlük halinde sergilemeyi sürdüreceğini belirtti. Celkan, “Türkiye’de değil, dünyada bu çalışmayı yapan yalnız benim. Eğer varsa lütfen beni arasınlar. Çırak yetiştirmek isterim, fakat her gelecek olan önce parayı düşünüyor. Ama para olduğu zaman sanat olmuyor. Şu anda 55’e yakın eser var. Satmıyorum. Talep var ama ben satmıyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.