Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3794
EURO
34,7059
ALTIN
2.425,57
BIST
10.005,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
23°C
Manisa
23°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C

Erkenci üzümde ilk ihracat tırları yola çıktı

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştirildiği Manisa’nın Alaşehir ilçesinde erkenci bir tür olan “Superior Seedless”te hasat başlarken, ihracat için de ilk tırlar yola çıktı.
Türkiye’de “Üzümün Başkenti” olarak adlandırılan Alaşehir’de, Sultaniye çekirdeksiz üzümün hasadından 15 gün önce hasadına başlanan “Superior Seedless” cinsi sofralık üzümde, hasat ve ihracat heyecanı yaşanmaya başladı. Hasadı yapılan üzümler, tırlara yüklenerek, başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Erkenci üzümünü satan üretici Sadık Tosun, “Bu tür üzümün bakımı ve giderleri yüksek. Erkenci ve turfanda olduğu için fiyatlar da iyi, üzümlerimiz de güzel” dedi.
Alaşehir Gümrük Müdürlüğünde ilk tırları yola çıkma töreninde konuşan Alaşehir Ticaret Borsası Hüseyin Soygür, “2023 yılı ilk erkenci Superior cinsi üzümün çıkış izni verildi. Bugünden itibaren üzümün ihracatına başladık. Geçen yıl 10 bin ton civarında olan erkence üzümün bu yılda 10 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Geçen yıl Alaşehir Gümrük Müdürlüğünden 350 bin ton yaş sebze meyve ve tarımsal ürün ihracatı yapıldı. Net olarak 600 milyon dolar gelir elde edilmektedir. Geçen yıl 186 bin ton yaş üzüm üretimi yapıldı. Bu sene de bu rakama ulaşmaya çalışacağız. Aşırı yağışlardan dolayı üzümün kalitesinde ve rekoltesinde düşüşler olacaktır. Türkiye yaş üzüm yetiştiriciliğinde dünyada 5 ülkeden birisiydi, bugün bu rakam 14’e çıkmıştır. Rekabet şansımız gün geçtikçe zorlaşıyor. Üreticilerimizin daha kaliteli daha iyi ürün yetiştirmesi gerekmektedir. Bu hava şartlarından üreticilerimizin mağdur olduğu hayat pahalılığından dolayı girdi maliyetleri arttığından dolayı masrafları çok yüksek olmuştur. Onun için devletimizden taban fiyatı ve yaş üzüm fiyatlarında destek bekliyoruz” dedi.
Soygür, konuşmasında 2022 yılında Sultaniye üzümü başta olmak üzere, diğer sofralık üzüm çeşitleri ile nar, şeftali, kiraz, kayısı ve incir gibi toplam 76 kalem üründen 79 farklı ülkeye ihracat yapıldığını belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.