Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5555
EURO
34,8483
ALTIN
2.431,16
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
28°C
Manisa
28°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
26°C

Giriş kapıları duvarla örülen 130 yıllık kilise için Didim’de harekete geçildi

Giriş kapıları duvarla örülen 130 yıllık kilise için Didim’de harekete geçildi

Aydının Didim ilçesine bağlı Akbük mahallesinde bulunan ve şu ana kapalı olan tarihi Rum Ortodoks Kilisesi’nin 2 kapısının duvar örülmesiyle ilgili olarak Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Umut Tuncer, yerinden inceleme yaparak konu hakkında suç duyurusuna bulunduklarını ifade etti.
Didim’e bağlı Akbük mahallesinde bulunan ve şu ana kapalı konumda olan Rum Ortodoks Kilisesi’nin 2 kapısının duvarla örülmesiyle ilgili basında çıkan haberlerin ardından Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Umut Tuncer, yerinden inceleme yaptı.
Kilisenin 3 girişinden ikisinin kimliği belirsiz kişi yada kişilerce duvarla örülmesiyle başlayan süreçte Aydın İl Kültür ve Turizm müdürü Mehmet Umut Tuncer yerinde incelemede bulundu. Basın mensuplarına bilgiler veren Tuncer kilisenin 130 yıllık Rum Ortodoks kilisesi olduğunu ve 2 hafta önce kendilerine tahsis edildiğini belirtti.

“Derme çatma duvar örülmüş”
Tuncer “Tahsisten sonra kilisemizi inceledik. Kilisemizin organizasyonu açısından bir kültür değeri olarak, Didim’e ne açıdan kazandırabileceğimiz noktasında çalışmalara başladık. Fakat bahsedilen iddialarla ilgili vahim bir tabloyla karşılaştık. Kilisemizde toplam 3 kapı var. 3 kapıdan ikisi kurul kararı olmaksızın,tarihi dokusuna uymayacak şekilde iki kapının derme çatma şekilde duvarla örüldüğünü tespit ettik. Kilise sit alanı, burada kurul karar olmaksızın herhangi bir tadilat ve onarım yapmak mümkün değil” diye konuştu.

“Savcılığa suç duyurusunda bulunduk”
İddialarla ilgili de konuşan Kültür ve Turizm İl Müdürü Tuncer konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını da kaydederek, tarihi kiliselerin kapılarının yanında bulunan alkollü mekana ruhsat alınabilmesi amacıyla duvarla örüldüğünü, bu şekilde alkollü mekanların ruhsat alabilmesi için ibadethanelere 100 metre mesafe engelinin aşılmak istendiğini kaydetti. İl Müdürü Tuncer, “Alkollü mekanın ruhsatlandırılabilmesi için, kapılarda söz konusu tahribatın yapıldığı” iddiasının araştırıldığını söyledi.

Kilisenin tarihçesi
Osmanlı döneminde 1870’lerde yapılan ve işlevini Cumhuriyet yılları başlarına kadar sürdüren tarihi kilise, Rumların mübadele sonucu Yunanistan’a göç etmesi ile atıl kaldı. Bir süre sonra kiliseye bir asma kat oluşturularak okula çevrildiği öğrenilirken, yıllarca bakımsız kalan kilisedeki süsleme ve sıvaların zarar görmesi üzerine dönemin Akbük Belediyesi yöneticilerinin girişimi ile tadilat yapıldığı, restorasyonun ardından Kilise’de bir defa alınan izinle Süryani bir çiftin evlilik töreninin yapıldığı daha sonra kapalı tutulduğu öğrenildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.