Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5826
EURO
34,7975
ALTIN
2.513,17
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
16°C
Manisa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
25°C

İki depremin yakın lokasyonda olması uzmanları şaşırttı

Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, Kahramanmaraş’ta ilk depremden kısa süre sonra ikinci büyük depremin kuzeyde meydana gelmesinin şaşırtıcı olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17’de 7.7, Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerde şu ana kadar 3 bin 549 kişi hayatını kaybederken 22 bin 168 vatandaş yaralandı ve 8 binin üzerinde kişi de kurtarıldı. Deprem Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Kayseri, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa olmak üzere 10 şehirden hissedildi. Depremde yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları son sürat devam ediyor.

“Gerçeği yansıtmayan çok sayıda yanlış bilgi paylaşılıyor”
İHA muhabirine konuşan Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, sosyal medya platformları üzerinden ‘büyük depremlerin meydana geleceği’ yönünde gerçeği yansıtmayan çok sayıda yanlış bilgilerin yayıldığını belirtti. Vatandaşların bilgileri ilgili kurumlardan ve uzmanlardan almasını öneren Doç. Dr. Alkan, “Depremin meydana geldiği bölgede yaklaşık 10 şehir var. Bu şehirlerin ilçeleri, köyleri ve mezraları var. AFAD yaklaşık 6 bin binanın yıkıldığını bildirdi. Dolayısıyla çok zor bir süreç. Süreç devam ederken de çevre illerde yaşayan insanları korkutmanın bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Depremin bizim bölgemizle ilişkilendirilmesi veya İstanbul’la ilişkilendirilmesi gerçek dışı haberlerdir. Vatandaşlarımız lütfen bu bilgileri dikkate almasınlar. Resmi kurumların ve bilimsel açıklamaları dikkate alsınlar” dedi.

“Büyük bir deprem beklemiyoruz”
İlk depremden çok kısa bir süre sonra ikinci büyük bir depremin kuzeyde meydana gelmesinin şaşırtıcı olduğunu dile getiren Alkan, “Bunun haricinde 2020 yılında Elazığ Sivrice’de 6.8 büyüklüğünde bir deprem yaşamıştık. Bölgede 6.8 büyüklüğünde bir deprem de olduğu için bundan sonraki artçılarla enerjisinin Elazığ’a doğru belli bir yere kadar devam edip daha sonra sönümleneceği görüşündeyim. Açıkçası bundan sonra büyük bir deprem beklemiyoruz” diye konuştu.

“Artçı depremler binaları yordu”
Bölgede meydana gelen 5’in üstünde büyük artçıların binaları yorduğunu ve bu artçıların binaları yıkılabilir hale getirdiğine dikkat çeken Alkan, “İl depremden itibaren bina ne kadar yeni olursa olsun uzak durulması gerektiğini üstüne basa basa söylemiştim. Hatta mümkün olmadıkça bölgeyi terk edilmesini söylemiştim. Fakat ikinci bir deprem daha meydana geldi. Bu sefer artık durum daha kritik hale geldi. Vatandaşlarımızın mümkün olabildiğince bölgeden bir an önce uzaklaşmalarını, farklı yerlerde, farklı yerleşkelere gitmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.