Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3391
EURO
35,1222
ALTIN
2.236,22
BIST
8.731,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
12°C
Manisa
12°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Açık
16°C
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
17°C

İzmir’de ‘koku’ya karşı atak

İzmir’de ‘koku’ya karşı atak

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kentin bazı noktalarında özellikle mevsim değişimlerinde ortaya çıkan koku sorununu gidermek ve kentin yaşam kalitesini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda arıtma ve yağmur suyu ayrıştırma yatırımları ile dere, kanal ve ızgara temizlikleri düzenli olarak devam ediyor.
İZSU, arıtma tesisi imalatlarının yanı sıra koku sorununun başlıca nedenlerinden biri olan birleşik sistemle çalışan kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını ayrıştırmak için yatırımlar yapıyor. 2019 yılından bu yana kent genelinde 196 km yağmur suyu hattı yenileme işi ve yeni imalat yapıldı. Şu an ise 11 noktada toplam 132,2 km yağmur suyu ayrıştırma hattı imalatına 378 milyon liralık yatırımla devam ediliyor. Yine aynı doğrultuda dere ıslah ve temizlik çalışmaları yapılıyor, derelerdeki çalışmalar su taşkınlarının da önüne geçiyor. Son 3 yılda yaklaşık 2 bin 500 kilometre dere temizlik çalışması yapılarak derelerden toplam 1 milyon 120 bin 92 ton atık malzeme çıkarıldı. Ayrıca 55 kilometre dere ıslah çalışması tamamlandı. Şehir merkezindeki Meles Deresi, Arap Deresi, Manda Çayı, Bornova Deresi, Büyükçiğli Deresi, Peynircioğlu Deresi, Bostanlı Ahırkuyu Deresi, Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Deresi, Balçova Hacı Ahmet Deresi ve daha birçok bölgede kalıcı ıslah çalışmaları gerçekleştirilirken, temizlik çalışmaları da düzenli olarak devam etti. Derelerden kaynaklanabilecek koku sorununun sıcak havalarda tekrar yaşanmaması için düzenli olarak derelerde yapılan günlük atık malzeme temizliği kesintisiz olarak sürdürülüyor.

Hedef, arıtmasız yerleşim bırakmamak
Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ile Türkiye birincisi olduğu belirtilen İZSU Genel Müdürlüğü, günlük toplam arıtma kapasitesi 951 bin 971 metreküp olan 69 adet atık su arıtma tesisiyle hizmet veriyor. İZSU Genel Müdürlüğü, kuracağı yeni atık su arıtma tesisleriyle arıtmasız yerleşim bırakmamayı hedefliyor.

Koku giderim sistemleri
İZSU Genel Müdürlüğü, şehir merkezindeki arıtma tesislerine ve pompa istasyonlarına koku giderim üniteleri kurarak Çiğli Atıksu Arıtma Tesisine bağlanan dört büyük pompa istasyonu için 38 milyon liralık yatırım yaptı. Hayata geçirilen proje ile Karşıyaka, Bayraklı, Gümrük ve Çiğli pompa istasyonlarında koku giderim sistemleri devreye alındı. Narlıdere Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisinde de koku kontrol sistemi kurularak toplam 4 bin 400 m havuz yüzeyi kapatıldı ve özellikle sıcak havalarda çevrede rahatsızlığa neden olan koku sorununun önüne geçmek için 6,5 milyon liralık yatırım yapıldı.

Kanallar ve ızgaralar
Kent genelinde sürdürülen ızgara, kanal ve galeri mecra hatlarının temizlik çalışmalarına da hız verildi. Periyodik olarak yapılan temizliklerle atık suların taşması, sıcak havalarda yaşanabilecek koku sorunu, ızgaralarda atık birikmesi ve çevresel kirlilik gibi olumsuzlukların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Son 3 yılda kent genelinde 7 bin kilometre kanal ve 2 bin kilometre ızgara temizliği yapıldı.

Körfez’de dip tarama çalışmaları
Körfez’in, kent tarihindeki ve geleceğindeki öneminin farkındalığıyla temiz ve daha canlı bir Körfez, İZSU’nun en önemli hedeflerinin başında geliyor. Daha temiz ve canlı bir Körfez hedefi çerçevesinde, Gediz Nehri’nin eski yatağının döküldüğü bölgede doğal süreç içerisinde yaşanan sığlaşmanın İzmir Körfezi’ne olan olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve su sirkülasyonunu sağlamak amacıyla dip tarama çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.