Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
24°C
Manisa
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C

Manisalı üretici 35 yıl sonra ata tohumlarıyla sebze yetiştirmeye başladı

Manisalı üretici 35 yıl sonra ata tohumlarıyla sebze yetiştirmeye başladı

Manisa’nın Sarıgöl ilçesi Emcelli Mahallesinde üzüm hasadı sonrası ata mesleği olan sebzeciliğe başlayan Hüseyin Karcı (47) 2 yıl önce babası ve dedelerinin yaptığı gibi atalık tohumlarla sebze üretimine başladı. Doğal olarak sebze yetiştiren Karcı, üreticilerin de sadece üzüme bağlı kalmamasını ve sürekli üretmelerini tavsiye etti.
Yıllar öncesinin meşhur Emcelli sebzelerini iki yıldır atalık tohumlarla yeniden yetiştirmeye başlayan Hüseyin Karcı, “Emek olmadan aş olmaz.” diyerek yetiştirdiği lahana, brokoli, ıspanak, turp, havuç, karnabahar, kereviz, marul, maydanoz gibi kışlık sebzeleri pazarda satmaya başladı.

“Üzüme bağlı kalınmamalı”
İki yıldan bu yana üzümün yanında yazlık ve kışlık sebze üretimine başladığını anlatan Hüseyin Karcı, çiftçilerin sadece bir ürüne bağlı olmamaları gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Eskiden dedelerimiz bir tarlaya tütün diker, diğer tarlalarda sebze dikerlerdi. Bağcılık da yaparlardı. Bir ürün doğa şartlarından dolayı zarar görse diğer ürün üreticinin imdadına yetişirdi. Doğru bir kararmış. Üzümler de bu yıl mildiyö hastalığı vardı birçok bağ zarar gördü. Onun için dört tarlan varsa buralara çeşitli ürün dikmekte fayda var.”

“Yapraklarını değerlendiriyorum”
Kışlık sebzelerin yapraklarını da değerlendirdiğini ifade eden Karcı, “Sebze bahçemden toplanan lahana, brokoli, karnabahar, havuç, kereviz, marul, pırasa gibi sebzeleri topladıktan sonra bol suyla yıkamaktayız ve bunların yapraklarını alarak pazara çıkacak hale getirmekteyiz. Sebzelerden ayırdığımız yaprakları da evde beslediğimiz süt hayvanlarına yem olarak vermekteyiz.” dedi.
Hüseyin Karcı ayrıca ata tohumlarından yetiştirdiği yazlık ve kışlık sebzelerini pazarda kendisinin pazarladığını da sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.