Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4281
EURO
34,8195
ALTIN
2.430,39
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
23°C
Manisa
23°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C

MASKİ vatandaşın yükünü hafifletmek için çalışıyor

MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, Manisa’da içme suyunun yüzde 98’inin sondajlarla karşılandığını ifade ederek, “Bazı ilçelerde su gelirleri, sondajların elektrik maliyetlerini dahi karşılamıyor. Buna rağmen su faturalarında 30 Büyükşehir arasında haziran ayı itibariyle 14. sıradayız. Vatandaşlarımızın yükünü hafifletmek için tüm imkanlarımızı kullanıyoruz.” dedi.
Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğünün Temmuz ayı Olağan İlçe Şefleri Toplantısı BESOT Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Genel Müdür Aslay’ın Başkanlık ettiği toplantıda Genel Müdür Yardımcıları Erman Aydınyer, Gökhan Çevik, Emre Özünlü’nün yanı sıra Daire Başkanları ve ilçe şefleri yer aldı. Toplantıda, Daire Başkanlarına ve İlçe Şeflerine hitap eden Genel Müdür Aslay, yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi aldı, talep ve istekleri dinledi.

İçme suyu ihtiyacının yüzde 98’i sondajlarla karşılanıyor
İdarenin, içme suyu ihtiyacını yeraltı su kaynaklarından karşıladığına dikkat çeken Aslay, sondaj çalışmalarının maliyetlerinin de her geçen gün arttığını söyledi. Aslay, “Manisa’da içme suyu barajımız yok. İçme suyu ihtiyacımızın yüzde 98’ini yeraltı suları ile karşılıyoruz. Ülkemizde bize benzer durumda olan bir tek Tekirdağ var ancak onların da yüzde 20’lik payda barajı var” dedi.

“30 Büyükşehir arasında 14. sıradayız”
Manisa’da içme suyu ihtiyacının yer altı sularından karşılanmasına ve bunun da maliyeti arttırmasına rağmen, MASKİ’nin 30 Büyükşehir arasında Haziran ayı itibariyle de su fiyatlarında 14’üncü sırada olduğunu belirten Aslay, “Sıralama yapılırken faturaya yansıyan tüm bedellerin dikkate alınması gerekir. Su bedeli, atık su bedeli ve bakım bedeli gibi Tüm bu bedelleri dahil ettiğimiz zaman haziran ayı fiyatlarına göre MASKİ olarak 14’üncü sıradayız” dedi.

“Bazı ilçelerde su gelirleri, sondajların elektrik maliyetini karşılamıyor”
Suya ulaşmak için sondajların kullanılmasının maliyeti arttırdığına değinen Genel Müdür Aslay, su gelirlerinin sadece enerji giderini dahi karşılamadığı örnekler olduğunu ifade ederek, ilçelerden örneklerle durumu anlattı. Aslay, “Suyu sondajlarla yeraltından çektiğimiz için enerji giderlerimiz çok fazla oluyor. Yaptığımız su tahsilatı bazı ilçelerimizde sadece sondajlarımızın elektrik giderini bile karşılamıyor. Örneğin 2022 yılında Gördes ilçemizde su gelirimiz 6 milyon lira iken, ödediğimiz elektrik faturası 9 milyon lirayı geçiyor. Bunun içerisinde akaryakıt, personel ve malzeme gibi giderler de yok sadece elektrik giderine baktığımızda bizim tahsil ettiğimiz su ücretinden bize eksi 3 milyon lira kalıyor. Diğer giderleri de ekleyince daha da eksideyiz. Gördes ilçesinde biz su geliriyle elektrik giderini bile ödeyemiyoruz. Yine Saruhanlı ilçemizde 2022 yılında sudan 16 milyon lira gelir elde ederken elektrik giderimiz ise 15 milyonu geçti. Saruhanlı’dan da bize kalan 700 bin lira civarında bir gelir. Dediğim gibi burada da yine diğer giderler yok sadece elektrik giderini anca ödeme noktasında kalmışız. Selendi ilçemizde de yine 2022 yılında 5 milyon lira su geliri elde ederken, elektrik giderimiz 8 Milyonu geçti. Selendi ilçemizden de bize kalan eksi 3 milyonu geçen bir bedel. Yine burada da diğer giderler yok sadece elektrik giderinde bile eksideyiz. Kula ilçemizde de yine benzer bir tablo var su gelirimiz 15 milyon olurken elektrik giderimiz 19 milyonu geçti. Kula’da da bize kalan eksi 4 milyonu geçen bir bedel. Su gelirlerimiz elektrik giderimizi dahi karşılamasa da Sayın Başkanımız Cengiz Ergün’ün vizyonu ve talimatlarıyla tüm ilçelerimize yatırım yapmaya da devam ediyoruz.

“GES ve Mikro HES projeleriyle enerji üretiyoruz”
MASKİ’nin en büyük gider kaleminin bütçenin yüzde 30’u olan enerji olduğunu ve bunun da sondajlar nedeniyle meydana geldiğini anlatan Aslay, enerji üretmek için de çevreci projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. Aslay; “İçme suyumuzun neredeyse tamamını diyebileceğimiz yüzde 98 oranında yer altı sularından karşıladığımız ilimizde sondaj çalışmaları nedeniyle enerji gideri kurumumuzun en büyük gideri. Enerji maliyetlerimizi karşılamak adına çevreci özelliğiyle de önem arz eden güneş enerji santrali (GES) projelerimizi hayata geçirdik. Aynı zamanda mikro HES projemiz de hazır. Biz idare olarak her ne kadar enerji üretimi anlamında çalışmalarımızı yürütsek de ilimizde içme suyu kaynağı olarak barajların da olması gerekliliği ortadadır. Öte yandan bu yıl yağışların arttığına da hep birlikte şahit olduk. Her ne kadar ani ve düzensiz yağışlar alsak da yeraltı su kaynaklarımızın su seviyeleri yükseldi. Bundan sonra inşallah iyi yağışlar alırız” ifadesinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.