Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
24°C
Manisa
24°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Açık
25°C

Patates bu mağaralarda ayrı bir lezzet kazanıyor

Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patatesler lezzetini, 12 ay boyunca aynı sıcaklıkta olan doğal soğutmalı mağaralarda bekletilmesinden alıyor.
Sandıklı ilçesinde hasat edilen patates Akin köyü Çepişoğlu mevkiindeki dağların altında bulunan ve soğuk hava deposu olarak kullanılan mağaralara getiriyor. Ekim ayı başında getirilen yaklaşık 20 bin ton patates, bölgede bulunan her biri 2 ile 3 bin ton kapasiteli 10 mağarada mayıs ayı sonuna kadar depolanıyor. İç sıcaklığı yıl boyunca 4 ila 8 derece olan mağaralarda muhafaza edilen patatesler, yıl içeresinde talebe göre İstanbul, Ankara ve Antalya gibi kentlere gönderiliyor. 25 yılı aşkındır kullanılan mağaralar istihdama da büyük katkı sağlıyor. Depo olarak kullanılan mağaralarda patateslerin ayıklanması, çuvallanması, depolanması ve nakliyesinde 100’e yakın kişi çalışıyor.
Lezzetinden dolayı mağaralarda depolanan patates, Türkiye’nin birçok yerinden yoğun talep görüyor.

“Burada ne klima var, ne başka bir soğutucu”
Akin Köy sakinlerinden İbrahim Arslan, patatesin mağaralarda depolanma sürecini şöyle anlattı:
“Depolarımızı kazarken oda oda kazıyoruz. 6 metre yükseklik, 6 metre genişlik oluyor. Odalarımızı yaparken de 75 ila 100 ton patates alacak şekilde yapıyoruz. Üreticilerimiz ekim ayında ürünlerini getirip bırakıyorlar. Sıcaklık yaz kış değişmiyor, 8 derece. Burada ne klima var, ne başka bir soğutucu. Kendiliğinden nemini ve havalandırmasını yaparak patateslerimizi muhafaza ediyoruz. Bu şekilde bende ve kooperatife ait depolar var. Bunların toplamı 20 bin ton patates alıyor. Buradan ne zaman istenirse patates alınabiliyor. Ama en son Mayıs ayına kadar kalabiliyor. Kadın işçiler gelen patatesleri gözden geçiriyorlar. Çürük varsa ayrıştırıyorlar. Çuvallanıyor. Çuvallanan patatesler kamyonlar ile İstanbul’ gidiyor. İstabul’dan Türkiye’nin her tarafına gönderiliyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.