Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3694
EURO
34,7789
ALTIN
2.394,73
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
25°C
Manisa
25°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Açık
26°C

Ustası azalınca semerciler randevu ile çalışmaya başladı

Ustası azalınca semerciler randevu ile çalışmaya başladı

Asırlarca ulaşım ve taşımada kullanılan at, katır ve eşeklerin sırtına yük bağlamak ve binmek için kullanılan semerler ve bu mesleği yapan semerciler, teknolojiye yenik düşünce Aydın’da en çok ihtiyaç duyulan meslek erbabı semerciler oldu. Aydın’ın Köşk ilçesi ve Dalama çevresinde faaliyet gösteren tek semerci de randevu ile çalışmaya başladı.
Dağlarından yağ ovalarından bal akan Efeler Diyarı Aydın’da semer ustaları azalınca, hayatta kalan az sayıdaki semerci de dağ köylerinde halen at, eşek ve katırlarla yük taşımacılığı yapan çiftçilerin ihtiyacını karşılayamaz hale geldi.
Bir zamanlar Aydın’da yük hayvanlarının yaygın olarak kullanıldığı her köyde semerci ve nalbantlar bulunurken bugün ilçede bile semerci bulmanın zorlaştığını belirten Ilıdağlı çiftçilerden Eyüp Yeşil, “Eskiden araba tamircisi bulmak zordu, şimdi semer tamircisi ve nalbant bulmak zorlaştı. Önümüzdeki ay incir hasadı başlayacak. Arazilerimiz engebeli ve araç ile ulaşım olmadığı için halen taşıma işlemelerini yük hayvanları ile yapıyoruz. Dağ köylerinde yük hayvanı kullananlar için semerci ve nalbant bulmak zorlaştı” diyerek semerlerin bakım ve onarım işlerini randevu ile yaptırdıklarını söyledi.
“En genç semerci 44 yaşında”
Türkiye’nin en önemli incir ve kestane üretim merkezlerinin başında gelen Köşk ilçesinde eski semercilerin vefat etmesi ya da mesleği icra edemeyecek kadar yaşlanmasının ardından köylülerdeki semer işlerini yürüten en genç semerci 44 yaşındaki Dalamalı Murat Arslan oldu. Aydın’da baba mesleği semerciliği yürüten nadir isimlerden biri olan Murat Arslan, dükkana çevirdiği minibüsü ile köy köy dolaşıp adeta kamu hizmeti vermeye başladı. Babası Dalamalı Semerci Erol’un tüm maharetlerini sergileyen Arslan, “Bizim meslek unutulmaya yüz tutunca yeniden kıymetlendi. Eskiden her köyde olduğu için motorlu taşıt kullanımı yaygınlaşınca semercilik mesleği karın doyurmaz olmuş. Eski semerciler de aç kalır diye çırak yetiştirmemiş. Ben baba mesleği olduğu için bu işi de öğrendim. Semer yapacak kimse kalmayınca şimdi siparişlere yetişmekte zorlanıyoruz. Bu nedenle randevu sistemi ile çalışıp köy köy dolaşarak vatandaşın işini görmeye gayret ediyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.