Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
24°C
Manisa
24°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Açık
25°C

Üzümler branda örtülerle koruma altına alındı

Denizli Buldan’ın dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultaniye üzümleri, değişken iklim şartlarına karşı dayanması için beyaz örtülerle kaplandı.
Değişken hava şartları nedeniyle yüzlerce kilo çöp olan çekirdeksiz üzüm için üreticiler ilginç bir koruma yöntemi geliştirdi. Bağlar üstüne beyaz branda örtü seren üretici, bu sayede hem aşırı sıcaklarda güneşten hem de yağmurdan mahsulü korudu. Denizli’nin Buldan ilçesi Yenicekent Mahallesi’nde üzüm yetiştiriciliği yapan çiftçi Süleyman Çizmeci, Yenicekent bölgesinde 38 bin dekar çekirdeksiz Sultaniye üzüm üretimi yapıldığını belirterek, “Örtü altına alınan 6 bin dekarlık alan üzüm bağı vardır. Bunu yapmamızdaki sebep doğal afetlerden, yağmurdan, doludan ürünlerimizi korumak içindir. Bu şekilde üzümümüzü daha sağlıklı şekilde pazara sunabiliyoruz. 38 bin dekarlık alanda yaklaşık 100 bin ton üzüm üretilmektedir. Üretimin yüzde altmışı dış ülkelere ihraç edilmektedir. Geri kalanı iç piyasada tüketilmektedir. Örtü altına almak suretiyle üzümün sezon sonuna kadar dayanmasını sağlıyoruz. Bu yıl Mart ayının yirmi birinde yaşanılan soğuklar ile Nisan ve Mayıs aylarında yağışların fazla olması sebebiyle mildiyö hastalığının sonucunda büyük oranda rekolte kaybı görüldü. Önceki yıllara göre üzümde verim kaybı yaşandı. Çiftçimizin en büyük sıkıntısı zirai ilaçların pahalı olmasıdır. Gelirimizin büyük bir kısmı bağlarda görülen hastalıklara karşı kullandığımız ilaçlara gitmektedir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.