Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
22°C
Manisa
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C

Z kuşağı da simitten vazgeçmedi

Z kuşağı da simitten vazgeçmedi

Osmanlı’daki serüveni 14. yüzyıla kadar dayanan ve saray mutfağından halka açılan simit Aydın’da asırlardır cazibesini koruyor. Yaklaşık 600 yıldan bu yana devam eden gelenek kapsamında semt pazarlarında her gün binlerce simit satılıyor. Fakirinden zenginine her yaştan herkesin severek tükettiği simitçilik de dededen toruna geçen meslekler arasında yerini koruyor.

Aydın’ın en meşhur aperatif gelenekleri arasında yer alan Aydın gevreği cazibesini hiç kaybetmedi. Semt pazarlarındaki simit geleneği dışarıdan Aydın’a gelenler ve manzarayı ilk defa görenler duruma şaşırsa da halk arasında Aydın Gevreği olarak adlandırılan simit Z kuşağının da beğenisini kazandı.

Aydın’ın kırsal köylerinde yaşayanların büyük çoğunluğu bağlı bulundukları ilçede haftada bir kurulan semt pazarına geldiklerinde simit almadan geri dönmeme geleneğine uyunca, Aydın’da simitçilik ayrı bir sektör olma özelliğini koruyor. İl genelinde pek çok fırın sadece simit üretimi yaparken simitçilik Aydın’da binlerce kişinin besin yüzlerce ailenin de geçim kaynağı olma özelliğini koruyor.

Aydın merkez Efeler İlçe merkezi dahil olmak üzere tüm ilçelerinde haftanın belirli günlerinde yıllardır kurulan semt pazarlarında simit tezgahlarının ayrı bir yeri oluyor. Türklere has aperatif olan simidin Batı’nın hiçbir aperatifine yenilmediğini belirten Harun Emeç simitçiliğin dede mesleği olduğunu belirterek “Günlük yaklaşık 10 bin simit üretiyoruz. Özellikle semt pazarlarına inen büyüklerin çocuklara simit götürme geleni olduğundan dolayı çok rağbet görüyor. Susam ve una gelen zamma rağmen semt pazarlarında simidin tanesini 1 TL’ye satıyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.