Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5148
EURO
34,9317
ALTIN
2.434,85
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
24°C
Manisa
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Aliağa’da nar ekşisi kazanları kaynamaya başladı

Aliağa’da nar ekşisi kazanları kaynamaya başladı

İzmir’in Aliağa ilçesinde başlayan nar hasadı ile birlikte elde edilen organik nar ekşisi yapımına başlandı.
Sanayi kenti Aliağa’da yetişen narlar tadıyla dillere destan olurken, ev kadınlarının hem sofralara lezzet katmak hem de aile bütçesine destek için her yıl kış öncesi yaptığı nar ekşisinin zorlu üretim süreci başladı. Çıtak Mahallesi kadınlarının bin bir emekle ürettiği nar ekşisinin sofralara uzanan yolculuğu, birçok zahmetli süreci içeriyor. Yemek ve salatalara lezzet katmak için sofraların vazgeçilmez aroması haline gelen nar ekşisi, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor ve büyük ilgi görüyor. Bölgede ekim ayında olgunlaşmaya başlayan narlar önce bahçelerden toplanıyor. Dalından tek tek topladıkları narları ikiye bölen kadınlar, daha sonra sopalarla vurarak nar tanelerini kabuğundan ayıklıyor. Çuvalların içerisine konulan nar tanelerinin tepelemek suretiyle suyu çıkartılıyor. Ezerek çıkardıkları nar suyu, koyulaşana kadar kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor. Yaklaşık 10-15 kilogram nardan 1 kilogram elde edilebilen nar ekşisi, soğutularak plastik damacanalara konuyor. Ekşi narların tanelenip suyu sıkıldıktan sonra kaynatılması ile elde edilen nar ekşisi, üreticinin yüzünü güldürürken tüketenin de ağzını tatlandırıp vücuduna sıhhat veriyor.

“Tescilli yapıldı, desteğe ihtiyacımız var”
Çıtak Mahallesinde yıllardır atalardan kalma yöntem ile nar ekşisi ürettiklerini vurgulayan mahalle muhtarı Üstün Güleç, pandemi süreci ile birlikte sağlıklı gıdaların öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirtti. Güleç, insanların yeniden geleneksel ve doğal gıdalara yöneldiklerini, nar ekşisinin pek çok rahatsızlığa iyi geldiği gibi yemek ve salatları tatlandırdığını söyledi.
Köylerinde uzun yıllardan beri süre gelen nar ekşisinin her evde tamamen doğal olarak kaynatıldığını, özellikle virüs salgınından sonra çok fazla rağbet gördüğünü belirten belirten Muhtar Güleç, “2020 yılı nar sezonumuz başlamıştır. Nar ekşimizle ünlü Çıtak Mahallemiz 100 yılı geçkindir bu işi yapmaktadır. Nar ekşimizi çevre illerden, çevre köylerden, çevre ilçelerden almaya gelirler. Köyümüz yeşillik ve narıyla ünlü bir köydür. Nar ekşilerini imece usulü ile komşularımızla birlikte hep beraber sırayla yapıyoruz. Kilosunu 45-50 liraya satıyoruz. Aliağa Belediyesi tarafından tescillini yaptırdık. Bir patent için müracaatımız olacak. Çıtak Nar Ekşisi olarak isim hakkı alacağız. Çıtak ve Güzelhisar Sulama Kooperatifi adı altında önümüzdeki yıl şişleme fabrikası açmayı düşünüyoruz. Aliağa Kaymakamlığımızdan, İzmir Büyükşehir Belediyesinden, Aliağa Belediyesinden bu konuda destek bekliyoruz. Şişeleme tesisi kurduğumuzda daha çok kitleye ulaşacağımızı düşünüyoruz. İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, nar ekşimizi duydu. Köy kadınlarımızla nar ekşisi yapımına yardımcı oldular” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.