Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,6924
EURO
34,8957
ALTIN
2.508,72
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
16°C
Manisa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Foça’da yeni moda taş evler

Foça’da yeni moda taş evler

Tarihinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir’in Foça ilçesindeki eski Rum evleri, günümüze kadar ulaşan eski mimari yapılarıyla dikkat çekerken, kentte tarihi yapıların bozulmaması adına da yeni yapılarda taş evler tercih ediliyor. Bağarası bölgesinden çıkarılan taşlar, ustalar tarafından balyozlarla kırılarak kare şekline getiriliyor.
Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir’in Foça ilçesi, tarihi dokusunu koruyan yapılarıyla dikkat çekiyor. 1923 mübadelesinde boşaltılan ve sahipleri değişen eski Rum evlerinin adeta zamana meydan okuyarak günümüze kadar ayakta kalmış olması, kentte eşsiz bir güzellik katıyor.

Artık yeni yapılarda da taş kullanılıyor
Eski Rum evlerinin mimari yapılarını gözler önüne seren Foça’nın taş evleri, herkesin dikkatini çekerken, tarihi dokunun bozulmaması adına yeni yapılarda da taş kullanılması tercih ediliyor. Foça ilçesine bağlı Bağarası mevkiinden çıkan taşlar, şehre ayrı bir hava katıyor.

“Büyük taş ve kayaları balyozla dilimledikten sonra küçük çekiçle kare şeklinde yapıyoruz”
Taşlara hayat veren ustalardan Veysi Yatçı (27), mesleğini çok sevdiğini, uzun yıllar taş iş yaptığını belirtti. Yatçı, “Taş yapmayı çok seviyorum. Foça’daki taşlar, genellikle Bağarası bölgesinde çıkıyor ve büyük kamyonlara yükleyip getiriyorlar. Taşların maliyeti yüksektir. Bir kamyon taş 5 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Binaları kaplıyoruz, bahçe işleri yapıyoruz. Ege Bölgesi’nde vazgeçilmez inşaat işi genelde taştır; villalar, evler, bağ bahçe etrafı. Taş işlemeye küçüklümde başladım ağabeylerimin yanında. İnsan taş işine alıştığı zaman bırakamıyor” dedi.
“Gelen büyük taş ve kayaları balyozla dilimledikten sonra küçük çekiçle kare şeklinde yapıyoruz” diyen Yatçı, “Harcını yapıyoruz, harcını fazla sulu yapmıyoruz ki kirlenmesin. En son bittikten sonra tel fırça var. İnce kum ile işliyoruz ve çimento ile iyice karıştırıyoruz, derzlerine vuruyoruz. Talebe göre bazen beyaz yapıyoruz derzleri, bazen; gri, bazen siyah, bazen de kilit şeklinde yapıyoruz; yani dersiz yapıyoruz aralarını. Taş işi yapmak bana büyük bir zevk veriyor. İşimden memnunum Allah’a şükür paramızı kazanıp hayatımızı geçirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.