Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5103
EURO
34,8802
ALTIN
2.431,29
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Az Bulutlu
23°C
Manisa
23°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C

Muğla’da organik salça mevsimi

Muğla’da organik salça mevsimi

Yaz aylarının son günlerinin yaşandığı Muğla’da, kışlık yiyecek telaşı da başladı. Özellikle kırsal kesimlerde biber, domates, bamya, patlıcan, börülce gibi kurutmalıklar devam ederken, salça yapımı da tüm hızıyla devam ediyor.
Kışlık salça yapımı için birçok vatandaş salçalık domates ve biberi pazardan alırken, kendi arazisi ve imkanı olan vatandaşlar hem kendi ihtiyaçlarını, hem de gelir maksatlı salça yapımına başladı. Pazarda kilosu 200-250 lira arasında değişen domates ve biber karışımı salça yapımı zaman ve uzun uğraş gerektiriyor.
Muğla’nın Menteşe ilçesi Düzeyn mevkiinde kendi arazilerinde yetiştirdikleri salçalık domatesten salça üretimi gerçekleştiren Elvan Yağlı, domatesin ekiminden, bakımına, toplamasından kesimine ve salça haline gelene kadar zor ve yorucu bir süreç yaşandığını söyledi. Salça tuzunun da ölçüsünün önemli olduğunu belirten Yağlı, elde ettikleri domates ve biber karışımı salçanın geleneksel yöntemler il elde edildiğini, salça içerisinde hiçbir katkı maddesi ve karışımın bulunmadığını söyledi.
Domatesin ekiminden sonra bakımı kadar hava şartlarının da önemli olduğunu belirten Elvan Yağlı, “Domatesler yetişti ve salçalarımızı yapıyoruz. Bunun yanında kışlık kurutmalık tarhana, börülce, fasulye, patlıcan, bamya ve biber yetiştiriyoruz. Domatesleri topladıktan sonra yıkıyoruz, doğruyoruz, güneşte bekletiyoruz ve değirmene gönderiyoruz. Değirmenden geldikten sonra tuzluyoruz. Leğenlere ve sinilere döktükten sonra güneşte pişirip kavanozlara koyuyoruz. Bu sene salçalık domates üretiminde 1 tona ulaştık. Yaklaşık 250 kilo da salça olacak. Salçayı domates ile biber karışımı yapıyoruz. Geçen seneye göre bu sene su kıtlığı vardı. Buna rağmen güzel. Geçen sene yaklaşık 500 kilo salça yapmıştık” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.