Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,8634
EURO
36,7423
ALTIN
3.023,93
BIST
10.099,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa
Hafif Yağmurlu
14°C
Manisa
14°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C
Cuma Parçalı Bulutlu
11°C
Cumartesi Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
10°C

Tabiat ana küllerinden yeşeriyor

Tabiat ana küllerinden yeşeriyor

Muğla’da Ağustos ayında 16 bin hektar ormanlık alanın yandığı Kavaklıdere ve Menteşe ilçelerindeki alanlarda yüzlerce kesim işçisi çalışmalarını sürdürürken, son yağışlar sonrası tabiat yeniden yeşile bürünmeye başladı.
29 Temmuz’da Marmaris’te başlayan ve 15 gün devam eden Muğla’daki orman yangınlarında 52 bin hektar ormanlık alan ve 8 bin hektar da arazi yangını toplam 60 bin hektar alan alevlere teslim olmuştu.
Muğla tarihinin en büyük ormanı yangını olarak kayıtlara geçen yangınlarda Aydın’da başlayan, Kavaklıdere ilçesine sıçrayan ve oradan Menteşe ilçesine sirayet eden orman yangını sonrası iki ilçede toplam 16 bin hektar ormanlık alan tamamen yandı.
Orman yangınları sonrası yanan sahalarda Türkiye’nin dört bir yanından kesim işçileri yanan sahalarda temizlik ve kesim çalışması başlattı. Yangınların üzerinden geçen 2 ay sonra toprağın yağmurla ilk buluşması sonrası tabiat ana yeşil yüzünü gösterdi.
Yağmur sonrası yanan sahaların bazı bölümlerinde yeşil örtü tekrar filizlenmeye başladı. Yanan sahalarda Menengeç, Meşe, Erguvan, Karaçalı, Kapari, Dişbudak ve Kocayemiş gibi ağaç ve bitki fidanları yükselmeye başladı. İlk yağmurların ardından yeşil doku tekrar kendini gösterirken, bir taraftan da yanan sahalarda hem temizlik, hem de kesim çalışmaları yürütülüyor.
Muğla bölgesine düşen ilk yağmurların ardından doğal tohumlama çalışması yerin fidan dikimi yapılacak alanlar ise fidan dikimi için hazır hale getiriliyor.
Menteşe bölgesinde yanan sahada kesim çalışmalarına katılan İbrahim Yıldız, “Yağmurun yağması faydalı oldu. Yağmurun yağması ile birlikte mikroorganizma faaliyetleri canlandı. Bundan sonra Nisan ayına doğru tabiat ana canlanmaya başlayacak. Buraları kesilecek. Kesildikten sonra da dikim yapılacak. Dikim olmayan yerlerde zaten kozaklarda tohumlar mevcut. O tohumlar toprağa düştüğü anda zaten yanan bir alanın toprak verimi çok yüksektir. Dolayısı ile hem ağaçlandırma çalışmaları ile hem de doğal tohumlardan gelecek fidanlarla buraları önümüzdeki sene fidanlık bir şekilde yeşillenmeye başlayacak. 10-15 yıl gibi süre zarfında buraları ormanlık olarak görebiliriz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.